Plavix – lek protiv zgrušavanja krvi

0

Plavix spada u antitrombocitne lekove. Trombociti su krvna telešca, odnosno pločice, koje se nakupljaju tokom  zgrušavanja krvi. Sprečavanjem takvog nakupljanja, ovaj lek umanjuje mogućnost tromboze.

Plavix tablete se koriste za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka u  krvnim sudovima (ovaj poremećaj zovemo aterotromboza i on može uzrokovati moždani udar, srčani udar ili smrt). Plavix se zato propisuje za sprečavanje formiranja ugrušaka i kako bi smanjio opasnost od posledica, zatim ako imate otvrdnuće arterija, ako ste već imali srčani udar, moždani udar ili bolest perifernih arterija, kao i za srce, ako ste imali teški oblik boli u grudima – angina ili infarkt miokarda. U nekim slučajevima ćete dobiti i acetilsalicilatnu kiselinu, uglavnom ako ne možete uzimati oralne antikoagulanse a nemate rizik od velikog krvarenja.

Lek se dobija samo na lekarski recept, a ako nije dostupan, neka lekar odredi koja bi bila njegova adekvatna zamena.

Plavix lek

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Plavix ako ste alergični na klopidogrel ili na bilo koji drugi sastojak leka, zatim ako patite od poremećaja koji izaziva krvarenje (čir ili krvarenje u mozgu) niti  ako patite od teške bolesti jetre.

Recite lekaru ako patite od nekih poremećaja krvi, ako ste skloni unutrašnjim krvarenjima, ako ste nedavno imali teške ozlede ili operaciju, ako tek planirate operaciju, aste imali krvni ugrušak u arteriji u mozgu i ako imate bolest jetre ili bubrega.

Napomena: Ako se slučajno povredite znajte da će možda biti potrebno više vremena da se krvarenje zaustavi što je primarno dejstvo leka – sprečava  mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Nemojte brinuti za male posekotine ili ozlede, kao što su one nastale tokom brijanja.

Plavix nije namijenjen za lečenje dece ili adolescenata.

Uzimanje drugih lekova

Neki lekovi mogu uticati na delovanje Plavixa i obrnuto. Posebno je važno da obavestite lekara ako uzimate – oralne antikoagulanse, nesteroidne protuvupalne lekove, koji se obično primjenjuju za liječenje bolnih i/ili upalnih stanja mišića ili zglobova, omeprazol, esomeprazol ili cimetidin, lekove za smanjenje želudačnih tegoba, flukonazol, vorikonazol, ciprofloksacin ili kloramfenikol, lekove protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, fluoksetin, fluvoksamin ili moklobemid, lekove protiv depresije i nekih oblika epilepsije, ili ako pijete  neke druge antitrombocitne lekove.

Trudnoća i dojenje

Ne preporučuje se uzimanje Plavixa za vreme trudnoće kao ni tokom dojenja.

Doziranje

Uvek uzmite Plavix na način koji je odredio Vaš lekar. Ako ste imali nestabilnu anginu ili srčani udar, verovatno će Vam lekar  početkom lečenja jednokratno dati 300 mg Plavixa, a posle toga (uobičajena doza Plavixa je jedna tableta od 75 mg dnevno koja se uzima u isto vreme svaki dan.

Nuspojave – neželjeni efekti leka

Kontaktirajte lekara ako primetite neku od sledećih nuspojava: – vrućica, infekcija, teški umor. Ovi simptomi mogu biti posledica retkog smanjenja broja nekih krvnih stanica. Javite se lekaru i ako uočite znakove oštećenja funkcije jetre kao što su žuta boja kože ili očiju, zatim oticanje u ustima ili kožne poremećaje. Ipak najčešća nuspojava Plavixa je krvarenje u želucu ili crevima, krvarenja iz nosa, krvi u mokraći…

Manje česte nuspojave su glavobolja, čir želuca, povraćanje, mučnina, zatvor, povećano stvaranje gasova u želucu ili crevima, osip, svrab, omaglica, osećaj peckanja i utrnulosti.

Cena leka je od oko 2 000 pa čak do 20 000 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.