Piridoksin – vitaminske tablete

0

Vitamin B6, odnosno piridoksin je jedan od vitamina B grupe koji su neophodni za pravilno funkcionisanje metabolizma amino-kiselina, šećera i masti, ali i za produkciju krvnih ćelija.

Svi vitamini iz grupe B grupe zovu se još i kompleks B vitamina, imaju ulogu da omoguće oslobadjanje energije  iz šećera koja je  potrebna za pravilno funkcionisanje nervnih ćelija, srčano-mišićnih ćelija i ostalih mišićnih ćelija, ali  i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u ljudskom telu.

Kompleks B vitamina se pod različitim nazivima kao vitaminski preparat nalazi na domaćem tržištu u svim apotekama, a skoro svaka farmaceutska kuća ih proizvodi, medju njima su i tablete Piridoksin čiji je proizvodjač beogradska farmaceutska kuća Galenika.

Piridoksin tablete

Važnost B vitamina

Vitamini B grupe su odgovorni za stanje kose, kože, očiju, jetre, nervnog sistema, srca, mišića, imunog sistema…

Vitamin B6 je posebno važan jer se zahvaljujući njemu stvaraju neurotransmiteri koji su svojevrsni prenosnici poruka u nervnom sistemu. Taj vitamin je potreban za normalan razvoj i rad  mozga, za produkciju hormona koji utiču na raspoloženje kao što su serotonin, norepinefrin ali i koji utiču bioritam kao što je melatonin.

Takodje, udružen sa B12 vitaminom i folnom kiselinom, B6 vitamin utiče na regulaciju nivoa homocisteina u krvi. Inače, Homocistein je aminokiselina koja ima povećan nivo u krvi kod osobakoje imaju odredjene probleme sa srcem. Vitamin B6 je važan i u procesu usvajanja vitamina B12, i za stvaranje crvenih krvnih ćelija.

Srčana oboljenja, PMS, artritis i B vitamin

Dokazano je da osobe koje ne unose dovoljnu količinu vitamina B6 preko hrane imaju nažalost veći rizik za nastanak i napredovanje oboljenja srca. Upravo zato vitamin B6 smanjuje nivo homocisteina  patako utiče in a zdravlje srca.

Odredjene studije su pokazale da vitamin B6 može da ublaži  simptome PMS-a. Primena vitamina B6 je indikovana i kod karpal tunel sindroma al ii kod terapije reumatoidnog artritisa koji je povezan sa niskim nivoom vitamina B6 u telu zbog čestih upalnih procesa.

Osim tableta vitamina B, njega možete naći u brojnim namirnicama: piletina, ćuretina, tunjevina, mleko, sir, pasulj, spanać, šargarepa, suncokretove semenke, integralni proizvodi.

Preporučene dnevne doze vitamina B6

Ljudi koji unose raznovrsnu hranu, uglavnom tako unose dovoljno vitamina B6 koji je potreban za zadovoljenje dnevnih potreba. U slučaju da postoji potreba, dodaci vitamina B6 se uzimaju nakon jela:

Dnevne preporuke za vitamin B6 su:Deca: 

0-6 meseci: 0.1mg
7-12 meseci: 0.3mg
1-3 godine: 0.5mg
4-8 godina: 0.6mg
9-13 godina: 1mg
14-18 godina: 1.2 – 1.3mg

Odrasli:

19–50 godina: 1.2 – 1.4mg
51 godina i stariji: 1.5 – 1.7mg

Trudnice dnevno imaju potrebu za 1.9 mg vitaminaB6 a dojilje za 2 mg.

U prevenciji bolesti srca i za sniženje homocisteina doza je 3mg dnevno

Veće doze vitamina B6 se primenjuju za terapiju odredjenih oboljenja, ali samo ako je lekar tako savetovao.

Vitamin B6 se može primenjivati zasebno ili u okviru kompleksa B vitamina. Na pakovanjima je obično označen hemijskim nazivima poput sledećih : piridoksal, piridoksamin, piridoksin hidrohlorid, piridoksal-5-fosfat…

Nedostatak vitamina B6

Nedostatak ovog vitamina, nešto je češći kod dece i starijih osoba a manifestuju ga mišićna slabost, nervoza, depresivna stanja, problemi sa koncentracijom…

Pacijenti sa jakim infekcijama, groznicom, i oni koji su na hemodijalizi, koji su izloženi stresu al ii alkoholičari treba da unose više B6 vitamina.

Moguće nuspojave

Vrlo visoke doze vitamina B6, od 200mg i više, mogu uzrokovati neurološke poremećaje, poput gubitka osećaja u nogama i neravnoteže. Druge nuspojave su osetljivost na svetlost, mučnina, abdominalni bol, gubitak apetita…

Kontraindikacije

Vitamin B6 može umanjiti uspešnost terapije pri primeni levodopa kod Parkinsonove bolesti i fenitoina kod epilepsije.

Cena lekova koji u osnovi imaju kompleks B vitamina su oko 200  dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.