Pharmatex – preparat za kontracepciju

1

Sve slobodniji izbor u planiranju radjanja značajno podiže nivo interesovanja za korišćenje kontraceptivnih sredstava i to ne samo kod žena u reproduktivnom dobu već i kod muškaraca.

Primenjuju se različite vrste kontracepcije, a u poslednje vreme, uz tablete i kapsule za kontracepciju, svoje mesto na tržištu zauzima lokalna hemijska kontracepcija.

Na  tržištu Srbije, prisutno je kontraceptivno sredstvo koje kao aktivnu komponentu sadrži benzalkonijum hlorid pod imenom PHARMATEX koji omogućava visok stepen sigurnosti i pouzdanosti.

Dejstvo Pharmatexa

Kontraceptivna aktivnost ovog preparata se ogleda u formiranju filma i u koagulaciji cervikalnog mukusa. Spermicidno dejstvo nastaje tretnutnom imobilizacijom spermatozoida, zatim blokiranjem osnovnih metaboličkih procesa i denaturacijom odredjenih enzima, ali i nepovratnim uništenjem ćelijske membrane. To znači da se dejstvo hemijske lokalne kontrcepcije bazira na spermacidnom dejstvu tako što dovodi do uništenja biološke vrednosti spermatozoida i njihovog kretanja.

Pharmatex kapsule

Savremena sredstva za kontracepciju u vidu tableta ili kapsula koje se unose u vaginu onemogućavaju spermatozoide da prodru u unutrašnje organe žene, i to iz koagulaciju cervikalnog mukusa i uništenje pokretljivosti spermatozoida. Pošto je dokazano da nema absorpcije kroz vaginalnu mukozu, isključen je bilo kakav sistemski efekat.

U poređenju sa drugim tipovima kontraceptivnih sredstava PHARMATEX poseduje veliku prednost, a to je dokazano antiseptičko dejstvo.

Takodje, baktericidni i bakteriostatski efekat je proveren i dokazan. Aktivni sastojak ovog preparata prilikom oslobađanja čak i u malim količinama, usporava  većinu mikroorganizama koji su  odgovorni za seksualno prenosive bolesti.

Prednosti lokalnih kontraceptiva (nuspojave i kontraindikacije )

Činjenica je da medju jednim brojem žena postoji strah od primene oralne kontracepije najviše zbog mogućeg rizika od malignih bolesti genitalnih organa i karcinoma dojke. Pošto  kod lokalne kontracepcije nema ograničenja u smislu životnog doba korisnice, kao što nema ni interakcija sa drugim lekovima, to je jedna od preporuka zašto se opredeliti za primenu lokalnih kontraceptiva.

Ovo lokalno hemijsko kontraceptivno sredstvo nema kontraindikacije u smislu ženinih godina. Pharmatex mogu da primenjuju i žene koje su hronični bolesnici, pošto nema interakcija sa drugim lekovima. Takodje, još jedna važna prednost je što za benzalkonijum hlorid ne postoji vremensko ograničenje u pogledu dužine upotrebe.

Napomena: Znajte da se željena fertilnost – plodnost uspostavlja odmah nakon prestanka primene ovog sredstva.

Pharmatex se može koristiti u kombinaciji sa kondomom i tada predstavlja , kako navodi proizvodjač, idealno kontraceptivno sredstvo.

PHARMATEX je dostupan u dva vida: vaginalna tableta i vaginalna kapsula.

Ipak u smislu kontraindikacija, ovaj preparat ne treba primenjivati ukoliko postoji preosetljivost na lek.

Način primene Pharmatex-a

Ovaj preparat ne prodire u krv ni u mleko, ne menja Ph vagine jer nema dejstvo na prirodni Lacobacillus i zato se može  koristiti pre svakog seksuanog odnosa.

Pharmatex se koristi nezavisno od perioda ciklusa a tablete i kapsule počinju da deluju nakon 10 minuta. Dejstvo im traje 3 sata kod tableta, a kod kapsula vreme delovanja je 4 sata.

Ovakva vrsta  kontracepcije je preporučljiva u svim slučajevima, pre svakog odnosa, tokom generativnog perioda žene ako su prisutne  kontraindikacije za korišćenje kontraceptivnih pilula, a to su stanja poput šećerne bolesti, teškog oštećenja jetre, migrenozne glavobolje ili bolesti krvnih sudova, tromboze, i kod proširenih vena.

Preporučljivo je korišćenje i u perimenopauzi, u slučaju da su druge metode kontracepcije kontraindikovane ili nema želje za njihovom primenom, posle porodjaja, kod mladjih devojaka i kombinovano sa drugim vidovima kontracepcije

Cena leka je oko 800 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

  1. Ivana Jovanovic on

    Kako mogu poručiti pharmatex vaginalete u crnoj gori hitno su mi potrebne jer ih ovdje nema?