Persen forte – prirodni preparat za smirenje

0

Persen forte su tvrde kapsule – tablete za smirenje u vidu prirodnog preparata. Persen forte se primenjuje za ublažavanje simptoma blage nervne napetosti i kao pomoć kod problema sa nesanicom.

Sadržaj leka Persen Forte

Suvi ekstrakt korena valerijane, ( Valeriana officinalis), suvi ekstrakt korena matičnjaka ( Mellisa officinalis), suvi ekstrakt lista nane ( Mentha piperita). Pomoćne supstance su laktoza, monohidrat.
Lek Persen Forte je namenjen za primenu kod odraslih osoba i dece koja su starija od 12 godina.

Doziranje i način primene

Kapsula Persena treba da se proguta sa malo tečnosti. Odrasli i deca koja su starija od 12 godina: Za nervnu napetost uzmite dve kapsule Persena forte, dva puta dnevno. Za pomoć kod nesanice uzmite jednu kapsulu leka Persen forte jedan sat do 30 minuta pre odlaska na spavanje.

Persen forte

Predoziranje: Jednokratna doza koja je približna količini od 39 kapsula može da uzrokuje bezopasne pojave, kao što su na primer pojava premora, grčeva u stomaku, osećaj teskobe u grudima, vrtoglavica, trešenje ruku i proširene zenice.

Navedene pojave nestaju posle perioda od 24 sata.

Prednost biljnih preparata za smirenje: Znaci stvaranja zvisnosti neće se javiti čak ni tokom dugotrajnog uzimanja ovih kapsula. Nakon prestanka lečenja nema znakova apstinencijskog sindroma.

Dejstvo Persena Forte

Persen forte je biljni preparat sa blagim umirujućim dejstvom. Ublažava simptome nervoze, poput uznemirenosti, razdražljivosti ili napetosti. Kod blažih oblika nesanice i poremećaja spavanja, Persen Forte pomaže da zaspite. Ipak, ako tokom primene leka Persen forte simptomi i dalje traju, treba da se konsultujete sa lekarom ili kvalifikovanim zdravstvenim radnikom.
Ako problem prave depresija i anksioznost, lečenje tih stanja mora preuzeti doktor specijalista, kako bi se pronašla adekvatna terapija.

Nuspojave – neželjeni efekti leka

Lek Persen forte može da pogorša sposobnosti pažnje i koncentracije za vreme upravljanja vozilom ili tokom rukovanja mašinama. Zato, ako ste primenili lek Persen, ne preporučuje se vožnja ili rukovanje mašinama.

Kontraindikacije

Lek Persen Forte ne smeju koristiti deca koja su mladja od 12 godina.

Persen Forte u trudnoći i dojenje

Štetno delovanje Persena tokom drugog stanja ili perioda dojenja za sada nije poznato. Ipak, o primeni leka u trudnoći i pri dojenju posavjtujte se obavezno sa svojim lekarom.
Persen Forte, drugi lekovi i alkohol

Za sada, međusobno delovanje s drugim lekovima nije poznato. Ipak, zbog mera opreza, ne preporučuje se paralelna primena leka Persena forte s drugim lekovima za smirenje, sredstvima za spavanje i sa alkoholnim pićima.

Dejstvo lekovitog bilja iz Persena

Persen forte utiče svojim blagim delovanjem lekovitog bilja koje sadrži. Odoljen djeluje smirujuće i ublažava nervozu usled psihičke preopterećenosti. Melisa pojačava smirujuće učinke, a osim toga deluje pozitivno i na apetit koji je kod nekih osoba usled nervoze smanjen.

Kapsule Persen forte namenjene su za lečenje blažih poremećaja, kada primena jačih sredstava za smirenje nije opravdana.

Proizvođač leka Persen Forte je slovenačka farmaceutska kompanija, Lek, Ljubljana.

Cena leka je oko 2 000 dinara. Pakovanje u dva blistera sadrži 20 kapsula. Persen Forte se može nabaviti u apoteci bez lekarskog recepta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre
upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim
reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.