Pentrexyl – antibiotik za infekcije bakterijama

0

Pentrexyl (tablete i sirup za decu) je antibakterijski lek iz grupe penicilina (antibiotik) koji ima proširen spektar dejstva. Namena: Deluje na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, ublažava simptome infekcije (za grlo, pluća…) i dovodi do njenog izlečenja.

Kontraindikacije

PENTREXYL ne smete koristiti ako ste preosetljivi na beta-laktamske antibiotike ili bilo koji drugi sastojak leka.

Propisivanje i primena PENTREXYL –a bez utvrđenog prisustva bakterijske infekcije može biti bez koristi za bolesnika, a pritom se povećava rizik od razvoja rezistencije (otpornosti na antibiotike).

Proizvodjač leka Pentrexyl je Galenika, Beograd.

Pentrexyl antibiotik

Pažnja potrebna pri primeni leka

Ako se pojave sitnozrnaste ospe po koži prekinite sa primenom leka i javite se lekaru. Ozbiljne i ponekad fatalne reakcije preosetljivosti se mogu javiti kod pacijenata koji dobijaju beta-laktamske antibiotike.

Izbegava se  primena Pentrexila ako postoji sumnja na infektivnu mononukleozu i/ili akutnu ili hroničnu leukemiju.

Ako imate oštećenu funkciju bubrega lekar će prilagoditi doziranje.

Ako uzimate bilo koje druge lekove istovremeno sa lekom PENTREXYL morate o tome obavestiti Vašeg lekara. Lekar će možda po potrebi da koriguje terapiju. Ovo se odnosi na lekove koji deluju bakteriostatski.  PENTREXYL može smanjiti efikasnost oralnih kontraceptiva.

Ovaj antibiotik može nekada uticati na pojavu lažnih laboratorijskih nalaza.

Uzimanje leka sa hranom ili pićima

Hrana u želucu smanjuje resorpciju ovog leka pa se zato Pentrexyl uzima 1 sat pre ili 2 sata posle jela.

Primena leka u trudnoći i dojenje

Lek PENTREXYL se može primenjivati tokom trudnoće i dojenja ali jedino ako je jako neophodno i ako to proceni lekar.

Tokom perioda dojenja, izvesne količine penicilina u tragovima mogu biti detektovane u majčinom mleku.

Doziranje i način upotrebe

Pentreksil kapsule ili sirup se uzima isključivo na način koji je to propisao Vaš lekaru zavisnosti od težine bolesti.

Odrasli i deca sa težinom većom od 40 kg kod terapije bronhitsa, infekcija uha, grla i nosa uzimaju 250 mg na 6 sati što je uglavnom uobičajena terapeutska doza. Kod gastrointestinalnih infekcija doza je od 500  do 750 mg, 3 do 4 puta na dan.

U slučaju teških infekcija doktor može  propisati veće doze ili injekcije leka ampicilin.

Deca mlađa od 10 godina obično koriste polovinu uobičajene doze za odrasle ali se preporučuje sirup.

Kod osoba sa oslabljenom funkcijom bubrega smanjuje se doza ili se povećava razmak između doza leka.

Predoziranje ovim lekom uzrokuje njegovo povećano prisustvo u mokraći paje moguća pojava sitnih kristala u mokraći. Usled predoziranja javljaju se mučnina, povraćanje i proliv.

U slučaju da ste zaboravili da uzmete lek u za to odredjeno vreme, odmah nastavite sa terapijom, i ne uzimajte duplu dozu kako biste nadoknadili propuštenu dozu.

Nemojte naglo i na svoju ruku prekidati lečenje Pentrekslom jer je moguća je pojava bakterijske rezistencije ako se terapija prekine pre okončanja kompletnog tretmana.

Moguća neželjena dejstva leka

Sitnozrnasta ospa po koži, svrab i koprivnjača se povremeno mogu javiti. Retko su prijavljene i kožne reakcije, a može se javiti i anafilaktička reakcija. Retko se može javiti intersticijalni nefritis i zapaljenje bubrega.

Medju gastrointestinalnim nuspojavama su mučnina, povraćanje i proliv. Retko su prijavljeni pseudomembranozni kolitis i hemoragični kolitis kao i žutica.

Nekada se može  javiti umereno i prolazno povećanje enzima jetre. Retko su prijavljivane prolazne leukopenije (smanjenje broja belih krvnih zrnaca) i trombocitopenija (smanjenje broja krvnih pločica), kao i hemolitička anemija. Retko se mogu javiti glavobolja i vrtoglavica.

Lek se može izdavati samo uz lekarski recept.

Cena kapsula Pentrexyl je oko 500 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom

Share.

Comments are closed.