Pentaxim – vakcina protiv difterije i tetanusa

0

PENTAXIM je vakcina koje se koristi u cilju zaštite od difterije, tetanusa, poliomijelitisa i teških oboljenja čiji je uzrok bakterija Haemophilus influenzae tipa b. Moguća zamena je vakcina Infanrix, ali samo uz odobrenje lekara.

PENTAXIM podstiče organizam da producira sopstvenu zaštitu u vidu antitela protiv bakterija i virusa koji mogu da uzrokuju sledeća oboljenja:

1. Difterija kao zarazna bolest koja obično prvo zahvati grlo. Ova infekcija je uzrok boli i otoka grla, što može izazvati i gušenje. Bakterija koja je uzrok ove bolesti, proizvodi i toksin  koji može daošteti srce, bubrege i nerve.

2. Tetanus  uzrokuje bakterija tetanusa koja je dosla u dublje rane. I ona proizvodi toksin zbog kojih nastaje grčenje mišića, što uzrokuje poteškoće sa disanjem a nekad i gušenje.

Pentaxim vakcina

3. Hripavac (u narodu poznat kao magareći kašalj) je bakterijska infekcija disajnih puteva koja se može pojaviti u bilo kojoj starosnoj dobi, ali najviše je karakteristična za bebe i decu. Bolest karakterišu jaki napadi kašlja utrajanju i od po nekoliko nedelja.

4. Poliomijelitis (dečja paraliza) je uzrokovana virusima koji zahvataju nerve pa tako nastaje paraliza ili mišićna slabost, uglavnom u nogama. Ako paraliza zahvati mišiće koji su zaduženi za kontrolu disanja i gutanja, ova bolest može postati fatalna.

5. Infekcije uzrokovane bakterijom Haemophilus influenzae tip b su opasne i mogu uzrokovati meningitis (upalu meke moždane ovojnice), infekcije krvi, upalu pluća, potkožnog tkiva, upalu zglobova i dela grla, pa tako uzrokuju teškoće pri gutanju i disanju.

Ko dobija PENTAXIM vakcinu?

PENTAXIM vakcina je namenjena vakcinaciji dece starosti od 2 meseca do 2. godine života. Koristi se kao primarna vakcina ili za dovakcinaciju dece koja su ranije vakcinisana ovom ili sličnom vakcinom.

Važne napomene

PENTAXIM neće  omogućiti zaštitu od bolesti koje su izazvane drugim tipovima bakterije Haemophilus influenzae ili meningitisa. Takodje, nijedna vakcina ne pruža potpunu, dugoročnu zaštitu kod  sve dece koja se vakcinišu.

Kontraindikacije

Vaše dete se ne sme primiti PENTAXIM u slučaju da je je alergično na aktivne komponente vaccine ili njene druge sastojke, zatim ako je imalo alergijsku reakciju posle ranije primene PENTAXIMA ili neke druge vaccine, ako boluje od  progresivne encefalopatije, ili ako u terminu vakcinisanja ima visoku temperaturu ili neku akutnu bolest kada se vakcinisanje odlaže do poboljšanja zdravstvenog stanja.

Pažnja je neophodna ako je dete imalo Guillain-Barreov sindrom  ili brahijalni neuritis, kao i ako ima neki poremećaj krvnog sistema, ako je nekad ranije dobijalo grčeve zbog temperature ili ako je nakon ranijih vakcinisanja imalo neku od sledećih reakcija: temperatura 40ºC ili više unutar 48 sati po vakcinisanju, dug i neutešan plač duži od 3 sata, a koji se javio unutar 48 sati po vakcinaciji, konvulzije sa ili bez vrućice, unutar 3 dana od vakcinisanja, stanje slično šoku ili mlohavost, nesvestica…

Primena i doziranje

Vakcinaciju sprovode isključivo zdravstveni radnici kojiosposobljeni i opremljeni za vakcinaciju i postupanje u slučaju pojave ozbiljne alergijske reakcije ili ako nastupe komplikacije.

PENTAXIM vakcina se daje u mišić prednjeg spoljnog dela natkolenice kod deteta mlađeg od 3 godine ili gornjeg dela nadlaktice. Nikada se ne sme davati u žilu ili u kožu. Doziranje vakcine u primarnoj zaštiti ili dovakcinaciji odredjuje lekar.

Moguće nuspojave

Alergijske reakcije – teškoće u disanju ili gutanju, plavi jezik ili usne, nagli pad krvnog pritiska i gubitak svesti.

Vrlo česte nuspojave su pospanost, povraćanje, nedostatak apetita, crvenilo, otok i bol na mestu primene, temperatura od 38 stepeni ili veća, razdražljivost  i neuobičajeni plač. Često se javljaju i proliv i poremećaji spavanja. Manje često se javlja temperatura veća od 39 stepeni i dug i neutešan plač.

Proizvođač Pentaksim vakcine je francuska farmaceutska kuća Sanofi Pasteur S.A.

U javnosti se često mogu čuti argument “za i protiv” vakcinisanja dece. U svakom slučaju, zakonska je obaveza roditelja da vakcinišu svoje dete.

Cena vakcina sa ovom namenom je oko 12 000 dinara. Izdaje se u apotekama na lekarski recept i prima se u domovima zdravlja.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.