Partusisten – lek protiv prevremenih trudova

3

Partusisten tablete se koriste za sprečavanje prevremenih trudova od 20. nedelje trudnoće pa do početka 37. nedelje ili do momenta sazrevanja pluća fetusa u slučajevima kada se pokaže da sigurno postoji rizik za trudnoću a nemoguće je da se ukloni uzrok prevremenih trudova. Moguća zamena je lek Ginipral.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti lek Partusisten ako ste preosetljivi na beta-simpatomimetike ili na bilo koji od sastojaka leka.

Partusisten se ne koristi ni u slučaju postojanja srčanih bolesti, naročito srčanih aritmija, zatim kod upale srčanog mišića, u slučaju bolesti mitralnog zaliska, hipertrofične opstruktivne kardiomiopatije kao i kod WPWsindroma.

Partusisten lek

Ove tablete se ne primenjuju ako ste ranije imali stanje sa smanjenim snabdevanjem srčanog mišića krvlju, kod sindroma kompresije vene kave, plućne hipertenzije, kod teškog hipertireoidizma, feokromocitoma, u slučaju infekcije plodove vode, kod teškog krvarenja pre porođaja, u slučaju psihoza, kod hipokalemije, kod teške bolesti jetre i bubrega, zatim u slučaju retkih urođenih stanja netolerancije na galaktozu, nedostatka laktaze ili malapsorpcije glukoze i galaktoze.

Partusisten se ne sme koristiti kod trudnica koje su u narednim stanjima, osim ako lekar ne proceni da će korisni učinci nadmašiti rizike primene leka: insuficijencija posteljice,  hipoproteinemija, dijabetes melitus, umereno teška i teška preeklampsija, atonija creva, hipertenzija, hipotenzija, mišićna distrofija i smanjena funkcija zgrušavanja krvi.

Pre lečenja Partusistenom, potreban je nalaz EKG-a da bi potencijalne kontraindikacije bile otkrivene u ranoj fazi. Partusisten može da dovede do smanjenja prokrvljenosti srčanog mišića.

Tokom lečenja Partusistenom, dnevni unos tečnosti ne sme da bude veći od 2 litra.

Paralelno s Partusistenom se ne smeju koristiti lekovi sa simpatomimetičkim dejstvom, poput lekova za kardiovaskularni sistem, za lečenje astme kaoi metilksantini (kofein i teofilin), jer mogu pojačati njegov učinak na srce i dovesti do simptoma predoziranja.

Lek u trudnoći i dojenje

Ove tablete su namenjene sprečavanju prevremenih trudova od 20 do početka 37. sedmice trudnoće ili do sazrevanja disajnog sistema fetusa. Fenoterol koji se nalazi u tabletama se izlučuje u majčino mleko pa se Partusisten tablete preporučuju samo posle pažljivo razmotrenog odnosa mogućih koristi i rizika.

Pošto postoji mogućnost da se pojave teskoba, nemir, psihološke promene i omaglica tokom terapije, neophodan je oprez prilikom upravljanja vozilima ili mašinama.

U sastav tableta ulazi laktoza (mlečni šećer) pa ako imate netoleranciju na neke šećere, pre pimene Partusistena, posavetujte se sa lekarom.

Doziranje i način primene

Partusisten tablete treba uzimati isključivo onako kako je to odredio lekar! Doza se mora prilagoditi individualnim potrebama.

Ako nije drugačije propisano, uobičajena doza je jedna tableta 4 do 8 puta dnevno a period između dve doze ne sme biti veći od 6 sati.

Po pravilu se Partusisten tablete propisuju posle lečenja Partusisten koncentratom za rastvor za infuziju. Preporučuje se da se prva tableta uzme 15-30 minuta pre kraja infuzije kao i to da se predje na tablete onda kada se stopiraju kontrakcije maternice infuzijom.

O trajanju terapije odlučuje lekar na osnovu nuspojava, stanja grlića materice i procenjenih rizika po trudnoću.

U devetom mesecu trudnoće, obično se prestaje sa uzimanem Partusistena odnosno kadase ubrzo može očekivati i porodjaj.

Predoziranje: Kod jakog predoziranja javljaju se ubrzano kucanje srca, palpitacija, aritmija, promena krvnog pritiska, šok, nemir, bolovi u grudima, jako drhtanje…

Ako ste zaboravili da uzmete tabletu, odmah je popijte pa nastavite sa terapijom i nikada ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili onu propuštenu.

Moguće nuspojave

Posledice primene ovog leka mogu biti sledeća neželjena dejstva: Teskoba, nemir, omaglica, drhtanje, glavobolja, palpitacije, porast srčane frekvencije, povraćanje, pojačano znojenje…

Cena leka je oko 600 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

3 komentara

  1. Moze li se kod vas nabaviti Gynipral ili zamena za njega koja se uzima? Hitno je. Hvala unapred

  2. Naš sajt je informativnog karaktera. Ne bavimo se prodajom.