Paracetamol – protiv bolova i temperature

0

Lek PARACETAMOL (sirup ili tablete)  je analgetik  i antipiretik – snižava temperaturu i bol. Paracetamol proizvodi Galenika Beograd.

Primena:  Paracetamol se primenjuje protiv temperature, protiv bolova ( za glavobolju i prehladu, za zubobolju, menstrualne bolove, neuralgiju i protiv bolova u zglobovima).

Takođe se može koristiti i za suzbijanje groznice, snižavanje visoke temperature, i za umirenje tegoba prehlade i gripa.

Primena Paracetamola kod dece i kod beba

Lek PARACETAMOL se može koristiti  za suzbijanje bolova i snižavanje temperature za decu,  ali se mora voditi računa o uzrastu i količini leka koja se ne sme prekoračiti. Za bebe je pogodniji PARACETAMOL u vidu sirupa.

Paracetamol lek

Kontraindikacije – kada se Paracetamol ne primenjuje

Nemojte upotrebljavati ovaj lek ako ste preosetljivi na paracetamol ili neki drugi sastojak leka ili ako imate teže oštećenje jetre. Tokom primene PARACETAMOL tableta, ne treba primenjivati druge lekove koji sadrže paracetamol.

Pažnja pri lečenju je neophodna ako koristite lekove protiv epilepsije, ako koristite holestiramin, metoklopramid ili domperidon za lečenje mučnine ili povraćanja, karbamazepin. Recite lekaru i ako uzimate lekove za lečenje tuberkuloze, za lečenje psihijatrijskih bolesti, ako imate teško oboljenje jetre ili bubrega, ko primenjujete lekove protiv virusnih infekcija, antikoagulanse ili svakog dana uzimate lekove protiv bolova.

PARACETAMOL, hrana i alkohol

Hronična upotreba alkohola povećava rizik od oštećenja jetre kod bolesnika koji koriste paracetamol. Vrsta hrane tokom lečenja ovim lekom ne utiče značajno na dejstvo leka.

PARACETAMOL u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili dojite, neophodno je da pitate svog lekara da li da uzimate ovaj lek.Lekar će utvrditi potencijalne koristi i rizike i doneti odluku o eventualnoj primeni paracetamola.

Doziranje leka Paracetamol

Uvek uzimajte paracetamol tablete ili sirup onako kako Vam je propisano. Uobičajena doza za odrasle je jedna do dve tablete tri do četiri puta dnevno.  Ne sme se prekoračiti dnevna doza od 4 g.

Deca i adolescenti:  Doziranje se određuje prema uzrastu deteta, a ne prema telesnoj masi. Najviša dnevna doza 6 do 12 godina a do 40 kg je 1 tableta (500 mg) 4 tablete (2g) preko 12 godina preko 40 kg 1-2 tablete (500 mg-1g) 8 tableta (4g) Za decu mlađu od 6 godina tablete od 500 mg nisu pogodne za upotrebu, pa se preporučuje upotreba sirupa.

Ako ste slučajno popili više tableta Paracetamola ili je Vaše dete popilo više sirupa nego što je to bilo propisano, odmah se javite lekaru.

MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA – nuspojave

Kao i ostali lekovi i lek PARACETAMOL može izazvati neželjena dejstva, ali se ona neće javiti kod svih pacijenata. Neželjena dejstva se uglavnom povlače posle prestanka primene leka. Prestanite sa uzimanjem ovog leka i javite se lekaru ili farmaceutu ako ste doživeli neka od sledećih  neželjenih dejstava: kožni osip, alergijske reakcije, povišen krvni pritisak, glavobolja, vrtoglavica, stomačne tegobe (mučnina ili dijareja), problemi sa nesanicom, lupanje srca i poremećaji krvi-trombocitopenija i agranulocitoza.

Cena leka u vidu tableta je oko 300 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom

Share.

Comments are closed.