Pantogar – kapsule protiv opadanja kose i za jače nokte

0

Pantogar kapsule smanjuju intenzitet gubljenja vlasi kada je u pitanju difuzno opadanje kose jer utiču na poboljšanje strukture dlake. Pantogar tablete čine kosu otpornijom na razne mehaničke i hemijske činioce. Pantogar takodje podstiče rast noktiju i poboljšava im čvrstinu.

Svaka kapsula Pantogara sadrži medicinski kvasac,  kalcijum-pantotenat, tiaminmononitrat, L-cistin, keratin i p-aminobenzojevu kiselinu.

Kako Pantogar deluje?

Vitamini tiamin nitrat, kalcijum-pantotenat  i vitamini koje sadrži medicinski kvasac potrebni  su  za normalan rad metabolizma, a keratin  je glavna komponenta kose i noktiju.

Pantogar kapsule

Kada se Pantogar upotrebljava?

Pantogar se za rast kose primenjuje kod degenerativnih promena u strukturi dlake, zbog oštećenja hemikalijama, toplotom, UV-zracima, suncem, vetrom ili zbog mehaničkih oštećenja. Ove kapsule se koriste u kod opadanja kose posle porodjaja, u menopauzi, zbog povišene telesne temperature u dužem  periodu, posle težih hirurških zahvata, kod trajnih hroničnih oboljenja, u slučaju niskoproteinskih dijeta, emocionalnih stresova ili protiv opadanja kose posle duže primene odredjenih  lekova kao što su  antibiotici, antidepresivi, lekovi protiv gihta, antihipertenzivi…

Za nokte se ove tablete koriste  kod povećane lomljivosti i krtosti noktiju, a koja nisu posledica gljivične infekcije ili psorijaze. Korisne su i u slučaju  nepravilne ishrane ili niskoproteinske dijete, kod anemije i kod oštećenja noktiju hemikalijama.

Kontraindikacije

Ne uzimajte lek ako ste preosetljivi na neku njegovu komponentu. Ne preporučuje se paralelna upotreba Pantogara i sulfonamidskih lekova. Pošto je kod dece pojava alergija povećana, nije preporučljiva primena ovog  preparata kod dece.

Napomena: Ako je opadanje kose uzrokovano zbog smanjene funkcije štitaste žlezde, gljivičnih infekcija, hormonskih poremećaja, usled sistemskog lupusa ili zbog dijabetesa, potrebna  je adekvatna  terapija osnovne bolesti kao i u slučaju povećane lomljivosti i krtosti noktiju zbog gljivične infekcije ili psorijaze.

Pantogar u trudnoći i dojenje

Kapsule Pantogar bi trebalo koristiti tek tokom druge polovine trudnoće. Iako nije poznato da li lek utiče na dojenje, pre početka primene leka, konsultujte se sa lekarom.

Doziranje

Osim ako doktor nije drugačije odredio, uobičajena doza za odrasle je 3 puta dnevno po 1 kapsula. Kod adolescenata starijih od 18 godina: 1 do 2 puta dnevno po 1 kapsula.

Kapsule treba uzeti tokom jela sa malo tečnosti bez žvakanja. Prosečna terapija traje 3 do 4 meseca a ako je neophodno, lečenje može biti nastavljeno ili ponovljeno.

Nema podataka o efikasnosti i bezbednosti primene ovog leka kod osoba koje su mladje od 18 godina.

Ako ste uzeli više Pantogar kapsula nego što je trebalo, konsultujte se sa lekarom.Ako zaboravite da kapsulu popijete u za to odredjeno vreme, nemojte duplirati narednu dozu.

Nuspojave – neželjeni efekti

Kao i svi lekovi tako i Pantogar može izazvati neželjena dejstva ali se ona neće ispoljiti kod svih pacijenata.  Ako primetite sledeće simptome, obavestite Vašeg lekara: jače znojenje, ubrzani puls, reakcije na koži (svrab i koprivnjača) Prijavljene su od nuspojava i tegobe poput podrigivanja, mučnine, nadimanja i bolova u stomaku. Nuspojave su inače retke.

Cena leka je oko 700 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.