Pantenol rastvor – za regeneraciju kože i kose

0

Pantenol rastvor je vitaminski preparat koji se koristi za rast kose, inhalaciju, protiv opadanja kose, za jače trepavice kao i za tretman oštećene kože. Njegova primena je najčešća za kosu a i za čišćenje lica, mada nije poznat po tome što eliminiše akne i bubuljice, ali će ubrzati regenerativne procese u koži i tako pomoći prirodne mehanizme odbrane kože od infekcija.

Pantenol rastvor godinama proizvodi farmaceutska kuća Galenika, Beograd, ali je u poslednje vreme prisutno sve više privatnih proizvodjača poput Lylly drogerija.

Pantenol rastvor: sastav

Jedan ml Pantenol rastvora sadrži : dekspantenol: 50 mg kao aktivnu komponentu. Ostali sastojci su natrijum-benzoat, natrijum-citrat, limunska kiselina monohidrat i prečišćena voda.

Pantenol rastvor

Kako Pantenol rastvor deluje?

Dekspantenol, aktivan sastojak Pantenol rastvora, pretvara se u ljudskom organizmu u pantotensku kiselinu čiji je aktivni oblik u tkivima – koenzim A koji je više nego potreban u procesu metabolizma ugljenih hidrata, masti i belančevina, zatim u sintezi steroidnih hormona i detoksikaciju odredjenih proizvoda metabolizma.

Kod osoba koje imaju zdravu kožu i kosu ti prirodni procesi kao mehanizmi pomažu da se čuvaju njihove pravilne funkcije, dok  kod osoba sa oštećenom kožom i kosom, stimulišu regeneraciju, odnosno obnavljanje.

Kada se Pantenol rastvor primenjuje?

Pantenol rastvor se može koristiti za tretman: opekotina, oderotina i drugih povreda na koži ili sluzokoži zatim u slučaju zapaljenja kože koja su izazvana prekomernim sunčanjem ili trenjem. Pantenol se primenjuje kod poremećaja rasta kose: u slučaju usporenog rasta, kod krte, lako lomljive  i tanke vlasi, za tretman nedovoljno pigmentisanih vlasi odnosno kose bez sjaja. Rastvor  Pantenol je vrlo koristan kod oštećenja kose koji su izazvani kozmetičkim sredstvima ili kozmetičkim tretmanima kao što su bojenje, mini val, sušenje, presa i često feniranje. Ovaj preparat takodje sprečava ,,cvetanje” dugačke ili kozmetički agresivno tretirane kose.

Pantenol rastvor se primenjuje nerazblažen ili razblažen sa vodom u razmeri 1:1, kada je u pitanju  ispiranje ili oblaganje povreda ili nekih drugih promena na koži. Pantenol rastvor se koristi  razblažen sa vodom u razmeri 1:5, i to za ispiranje povreda i promena na sluzokoži. Može biti koristan i za tretman suvih i ispucalih peta ili laktova. Pantenol rastvor se još preporučuje i za pripremu inhalacionih rastvora i ublažavanje upale sluznice disajnih puteva, za ublažavanje tegoba nakon prekomernog sunčanja, posle solarijuma kada koža zahteva intenzivnu regeneraciju ali i nakon brijanja ili depilacije jer sprečava iritacije.

Tretman oštećene kose –  Ovaj rastvor se, koristi za kosu nerazblažen ili razblažen sa vodom u razmeri 1:1, dva  puta svakog dana tako što se utrljava u vlasište – u koren dlake i kožu glave.

Pantenol je kao vitaminski preparat, osim u vidu rastvora, dostupan i kao mast, gel ili krema, dok ga neki proizvodjači obogaćuju aloe verom i uljem žutog noćurka.

Čuvanje Pantenol rastvora

Pantenol rastvor treba čuvati u originalnom pakovanju a nakon  prvog otvaranja staklene tamne bočice, čuvati na temperaturi do 25°C, i koristiti maksimum 30 dana. Rastvor Pantenol se obično pakuje u bočice zapremine 100 ml.

Kontraindikacije

Pantenol rastvor je namenjen svim generacijama i svim tipovima kože.

Pantenol u trudnoći i tokom dojenja koristite nakon konsultovanja sa lekarom, posebno ako već koristite neke druge vitaminske preparate.

Cena rastvora je oko 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.