Pantenol krema – za osetljivu i oštećenu kožu

1

Pantenol krema kao aktivni sastojak sadrži dekspantenol. To je materija koja se u ljudskom organizmu transformiše u pantotensku kiselinu ( što je zapravo vitamin B5). Osim u vidu kreme, Pantenol se na tržištu može naći i kao mast koja je pogodnija za osobe sa izrazito suvom kožom. Na domaćem tržištu je i dalje najzastupljenija Pantenol krema koju proizvodi domaća farmaceutska kuća – Galenika. Krema ili mast su dostupne u tubi zapremine 30 grama. Osim Galenike, u skorije vreme se na tržištu, odnosno u apotekama pa i drogerijama mogu naći „varijacije na temu“. Razne najpre privatne hemijske kuće u svom asortimanu sada imaju kreme i masti koje se baziraju na dekspantenolu. Izbor je sve veći, pa tako imamo kao dostupne Pantenol kreme sa vitaminom E, sa aloe verom, sa nevenom… U odnosu na pridodate sastojke, Pantenol je tako posebno namenjen lečenju suve kože, oštećene kože, koži posle sunčanja i tako dalje… Ova krema nije lek za ekcem ali se može koristiti kao dopuna terapiji.

Pantenol kreme sa dodatkom enzima Q10 – namenjene su borbi protiv bora. Kreme sa dodatkom salicilne kiseline , čajevcem i krastavcem, namenjene su masnoj koži i borbi protiv bubuljica i akni, dok su dodaci poput nevena, ulja i pčelinjeg voska u kremama dobri protiv strija, posebno u trudnoći.

Pantenol krema

Pantenol kreme sa ekstraktom aronije, dobre su za zrelu kožu i kožu sklonu alergijama dok je krema obogaćena alojom – dobar izbor za kožu koja je sklona iritacijama i upalama.

Osim u vidu masti i krema, Pantenol je dostupan i u vidu losiona koji se, nekada razblažen sa vodom, koristi za kosu, odnosno za njeno jačanje i sprečavanje opadanja.

Namena Pantenol kreme

Aktivni oblik pantotenske kiseline u tkivima ljudskog organizma je koenzim A koji je potreban za metabolizam ugljenih hidrata, masti i belančevina i detoksikaciju nekih produkata metabolizma. Kod ljudi koji imaju zdravu kožu, ti procesi omogućavaju da se očuva pravilne funkcije kože, a kod oštećene ili obolele kože, takvi procesi stimulšu tok regeneracije kože. Svojim mehanizmom delovanja – krem PANTENOL uspostavlja prirodnu vlažnost, mekoću i elastičnost kože.

Krem PANTENOL je namenjen za opekotine (one blaže prirode), ožiljke, zatim za ubrzanje zarastanja povreda kože kod ogrebotina, oderotina, za ublažavanje tegoba nastalih usled prekomernog sunčanja, trenja ili pritiska na kožu, kod ublažavanje svraba, crvenila, peckanja i bola kod alergijskih promena na koži , zatim za negu i sprečavanje pucanja bradavica dojki kod dojilja , koristi se za negu i regeneraciju suvih i ispucalih usana i suve i ogrubele kože ruku , negu i regeneraciju kože nakon tretmana depilacije i posle brijanja a koristi se i za negu i regeneraciju kože oštećene zbog poremećaja periferne cirkulacije krvi.

Primena

Krem PANTENOL treba naneti na oštećenu kožu 2 do 3 puta na dan i to u tankom sloju uz blago utrljavanje. Ženama koje doje, preporučuje se mazanje bradavica nakon svakog dojenja.
Krema se koristi samo za spoljnu upotrebu!

Kontraindikacije i neželjena dejstva

Pantenol kremu ne bi trebalo da koriste osobe sa alergijom na bilo koju supstancu u preparatu. Neželjena dejstva u vidu reakcija na koži su vrlo retka.

Cena kreme Pantenol, u osnovnom izdanju je oko 300 dinara. Pantenol kreme obogaćene posebnim sastojcima su malo skuplje i u odnosu na proizvodjača mogu da koštaju i do 900 dinara.
Rok trajanja Pantenol krema je obično 12 meseci.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre
upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim
reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

  1. Imam oziljaka od boginja,pa doktorka mi je preporucila Panthenol Krem i od danas pocinjem da ga koristim..Ja sam htjela da uzmem Saljic krem ali rekli su mi da sam mlada za to posto imam 16 godina..Nadam se da ce da djeluje ovaj Panthenol😕😌😒