Panlax – lek za pražnjenje creva

0

Panlax tablete kao aktivni sastojak sadrže bisakodil. Ovaj lek spada u grupu laksativa a to su lekovi za pražnjenje creva. Panlax se primenjuje u kratkotrajnoj terapiji kod pacijenata koji pate od zatvora, zatim za pripremu za radiološke, dijagnostičke i hirurške postupke za  koje je potrebno da creva budu ispražnjena (kolonoskopija).

Problem sa zatvorom je kod nekih ljudi tek povremen dok je kod drugih češći. Zatvor nastaje kada se uobičajena aktivnost mišića u debelom crevu uspori pa se sadržaj iz creva ne eliminiše lako iz organizma.

Uzrok opstipacije nekada se ne može otkriti, ali je uglavnom reč o nagloj promeni načina ishrane, zatim o ishrani koja ne sadrži dovoljno vlakana, o gubitku tonusa mišića creva kod starijih osoba, o trudnoći, o lekovima poput morfina ili kodeina a razlog mogu biti još i duže ležanje ili nedostatak fizičke aktivnosti. Usled dužeg zatvora, možete se osećati naduto, loše  i teško, dok je nekad moguća glavobolja.

Panlax lek

Saveti za prevenciju opstipacije: Uravnotežena ishrana, dosta svežeg voća i povrća, dovoljni unos vode, redovno vežbanje i neodlaganje vršenja velike nužde.

Kontraindikacije

Lek Panlax nemojte koristiti ako ste alergični na bisakodil ili neki drugi sastojak leka, zatin  u slučaju ileusa (vezanih creva) ili opstrukcije creva i ako patite od akutnih oboljenja stomaka kao što su zapaljenje slepog creva ili druge zapaljenske bolesti creva. Lek se ne koristi ni ako ste izgubili mnogo tečnosti, imate snažan bol u predelu stomaka, imate mučninu i nagon na povraćanje.

Kada je potrebna posebna opreznost? Ako su Vam laksativi neophodni stalno, ipak se morate javiti lekaru kako bi se ispitao pravi uzrok opstipacije zato što produžena i prekomerna upotrebaovakvih lekova može da bude uzrok poremećaja ravnoteže tečnosti i elektrolita, kao i smanjena koncentracije kalijuma u krvi.

Ako osetite da ste žedni ili Vam je smanjena količina urina, to može budi posledica dehidratacije i može biti opasna posebno za starije ili osobe sa obolelim bubrezima pa zato prekinite da uzimate Panlax i obratite se Vašem lekaru. Lekaru se javite i ukoliko primetite krv u stolici.

Deca ne smeju da uzimaju laksative bez saveta lekara.

Paralelna upotreba diuretika  ili kortikosteroida može da poveća rizik od poremećaja ravnoteže elektrolita u slučaju da se uzmu velike doze Panlaxa.

Pošto ove tablete poseduju poseban omotač ne treba ih primenjivati sa proizvodima koji smanjuju kiselost gornjeg dela sistema organa za varenje, kao što su antacidi, a nisu preporučljivi ni mlečni proizvodi.

PANLAX u periodu trudnoće i dojenja

Tokom trudnoće i u toku dojenja, Panlax se sme koristiti samo prema savetu lekara.

Doziranje i način primene

Panlax se koristi kod odraslih pacijenata i kod dece koja imaju više od 10 godina. Uvek treba uzimati ove tablete na način koji je propisao doktor.

Važno! Panlax ne treba uzimati duže od 5 dana.

Uobičajena doza protiv opstipacije je 1 do 2 tablete. Deca starosti od  4 do 10 godina uzimaju jednu  tabletu dok  deci od 4 do 10 godina lek Panlax treba davati isključivo pod nadzorom lekara! Lek se ne koristi za decu koja su mlađa od 4 godine! Preporuka je da se tablete uzmu uveče, kako bi imale dovoljno vreme delovanja i da izazvale pokretanje creva  izjutra. Piju se cele sa malo vode i nikako sa mlekom. Panlax i alkohol se ne preporučuju u smislu paralelnog konzumiranja.

Za pripremu za radiološke, dijagnostičke i hirurške procedure: za odrasle i decu od 10 godina se preporučuje doza od dve do četiri tablete, noć uoči pregleda, a posle toga jedna Panlax supozitorija ujutru, uoči samog pregleda. Za decu od 4 – 10 godina starosti koristi se jedna tableta uveče i pedijatrijski laksativ sa trenutnim dejstvom ujutru.

MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA – Nuspojave

Česta neželjena dejstva su grčevi ili bolovi u stomaku, proliv, mučnina a povremena neželjena dejstva su krv u stolici, povraćanje i nelagodnost u stomaku.

Cena leka je oko 200 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.