Pankreatin – za bolju probavu

0

Lek Pankreatin sadrži mešavinu enzima koji se dobijaju iz tkiva svinjske gušterače. Pankreatin pomaže u boljoj probavi hrane. Ove tablete sadrže male granule koje se u želucu oslobadjaju i mešaju sa hranom.  Enzimi postaju aktivni i iskazuju svoje dejstvo kada minimikrosfere dodju do tankog creva što omogućava probavu masti, skroba i belančevina.

Zamena za lek može biti lek Kreon.

Indikacije: Lek se koristi u lečenju egzokrine insuficijencije pankreasa kod decei odraslihpacijenata. Ova bolest je obično posledica cistične fibroze, hronične upale gušterače, zatim hirurškog uklanjanja dela ili cele gušterače, dela ili celog želuca, tumora gušterače, hirurškog premošćavanja dela probavnih kanala, začepljenih kanalića gušterače ili žučnih kanala ali i Shwachman-Diamondovog sindroma.

Pankreatin lek

Kontraindikacije

Nemojte uzimati ovaj lek ako ste alergični na pankreatin svinjskog porekla ili neki drugi sastojak zableta. Retki poremećaj creva – fibrozirajuća kolonopatija je zabeležen kod pacijenata sa cističnom fibrozom koji su uzimali velike doze pankreatina.

Pankreatin u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili planirate trudnoću, konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što počnete terapiju ovim lekom. Doktor će rešiti da li treba da uzimate pankreatin i u kojoj dozi. Za vreme trudnoće možda će biti neophodno prilagođavati dozu leka prema Vašim prehrambenim potrebama. Ovaj lek se može koristiti u periodu dojenja.

Doziranje i način upotrebe

Pankreatin uzimajte tačno onako kako Vam je propisao lekar. Doza se za svakog pacijenta odredjuje na osnovu jedinica lipaze. Lipaza je jedan od enzima u pankreatinu. Doktor će Vašu dozu prilagoditi stanju bolesti, telesnoj težini, ishrani kao i sadržaju masti u Vašoj stolici. U slučaju da i dalje imate masne stolice ili druge tegobe sa probavom kao što je povraćanje i problemi sa gasovima, uz gubitak telesne mase, obratite se lekaru jer će možda morati da prilagodi doziranje. Kod cistične fibroze, uobičajena početna doza za decu koja imaju manje od  4 godine je 1000 jedinica lipaze po kilogramu telesne težine po obroku. Doza koja je uobičajena za decu stariju od 4 godine i starije, adolescente i odrasle je 500 jedinica lipaze po kilogramu telesne mase po obroku.

U terapiji drugih poremećaja gušterače, uobičajena doza po glavnom obroku je od 25000 i 80000 jedinica lipaze. Doza po međuobroku je pola od doze za glavni obrok.

Lek treba uzimati tokom obroka ili međuobroka, jer će se na taj način enzimi dobro pomešati s hranom i lakše je probaviti. Preporuka je da se  pola ili trećina doze uzme na početku obroka, a ostatak tokom obroka. Kapsule se gutaju cele i ne treba ih marviti niti žvakati. U slučaju da je gutanje otežano, kapsule pažljivo otvorite i dodajte granule u malu količinu mekane kisele hrane kao što je jogurt ili kaša od jabuke pa mešavinu odmah popijte a potom i malo vode ili soka. Nemojte držati  kapsule ili njihov sadržaj u ustima.

Terapija ovim lekom trebada traje onoliko koliko lekar to odredi, a neki pacijenti će ovaj lek uzimati tokom celog života.

Moguće nuspojave

Vrlo često se javlja bol u trbuhu a često: mučnina, povraćanje, zatvor, nadutost, gasovi i proliv. Od ostalih nuspojava su projavljeni: svrab i koprivnjača zbog preosetljivosti na lek i druge ozbiljne alergijske reakcije – problemi sa disanjem ili oticanje usana.

Cena leka je oko 500 dinara a proizvodjač je Galenika Beograd.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.