Panadol extra – tablete protiv bolova

0

Panadol Extra je lek koji sadrži paracetamol ( analgetik – dejstvo protiv bolova i antipiretik koji snižava telesnu temperaturu dok traje groznica. Tablete sadrže i kofein koji svojim delovanjem jača delovanje paracetamola. Panadol Extra se efikasno koristi protiv glavobolje koju uklanja isto kao i migrenu. Lek je efikasan i za lečenje bolova u leđima, protiv reumatskih bolova, mišićnog bola, neuralnog bola, zubobolje, grlobolje i kod menstrualnih bolova. Panadol Extra ublažava groznicu, ali i bolove koji su obično prateći simptomi gripa i prehlade.

Kada lek Panadol Extra ne smete koristiti – kontraindikacije

Panadol Extra ne treba uzimati sa nekim drugim lekovima koji takodje sadrže paracetamol. Lek se ne preporučuje ni ako postoji alergija na kofein, paracetamol ili bilo koji drugi sastojak tableta. Preporuka je da tokom korišćenja ovog leka smanjite unoskafe i čajeva.

Panadol extra

Mere opreza

Ako koristite metoklopramid ili domperidon u lečenju mučnine ili povraćanja, ako već primenjujete holestiramin za lečenje povišenog holesterola, ako patite od problema sa  jetrom ili bubrezima, u slučaju da  koristite antikoagulanse odnosno lekove za razređivanje krvi kao što je  varfarin ili ako morate duže vreme svakog dana da uzimate lekove protiv bolova. U slučaju das u bolovi uporni, javite se lekaru za savete.

Panadol Extra i alkohol

Hronična upotreba alkohola uvećava rizik od oštećenja jetre kod osoba koji u lečenju primenjuju paracetamol.

Panadol Extra u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili ste dojilja, i za Panadol važi, kao i kod  ostalih lekova, da najpre da pitate  lekara da li da uzimate lek.

Doziranje i primena leka

Odrasli i deca starija od 12 godina: dve tablete koje se piju sa vodom na 4 sata. Period između uzimanja tableta ne treba da je manji od četiri sata. Takodje, nemojte uzimati više od 8 tableta unutar  24 časa.

Lek se ne sme davati deci koja imaju manje od 12 godina osim po isključivoj preporuci lekara!

Ako ste uzeli veću dozu leka nego što je to pripisano, odmah se javite lekaru zato što postoji rizik za teško oštećenje jetre, čak i ako se osećate dobro.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Panadol Extra – ne uzimajte dvostruku dozu da biste nadoknadili to što ste propustili da popijete lek!

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Kao i drugi lekovi tako i Panadol Extra može izazvati neke nuspojave iako se one ne javljaju kod svih osoba koje koriste paracetamol. Neželjena dejstva ovog leka su uglavnom prolaznog karaktera i povlače se po prestanku primene leka.

Prestanite da uzimate Panadol Extra ako primetite sledeće nuspojave i javite se lekaru: osip po koži, alergijska reakcija, povišen krvni pritisak, glavobolja, vrtoglavica, stomačne tegobe, mučnina, dijareja, problemu sa nesanicom, lupanje srca i poremećaji krvi kao što su trombocitoopenija i agranulocitoza.

Lek Panadol Extra se može izdavati u apoteci i bez lekarskog recepta. Pakovanje sadrži 12 film tableta.

Cena leka je oko 200 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.