Palitrex, lek protiv brojnih infekcija

0

PALITREX je antibiotik – cefalosporin i koristi se u lečenju infekcija koje izazivaju osetljivi mikroorganizmi. Palitrex je dostupan kao sirup – za bebe i decu, i u vidu kapsula. Lek deluje baktericidno, i uništava mikroorganizme, koji su uzročnici infekcija.

Primena Palitrexa:Ovaj antibiotik se koristi kod lečenja infekcija disajnih puteva, upale srednjeg uha, kod infekcija kože i mekih tkiva, kostiju i zglobova, za upalu bešike, kod urinarnog trakta – za ešerihiju, kod infekcija genitalnog trakta, za akutnu upalu prostate i kod infekcija zuba. Lek se ne koristi za prehladu, već usključivo kod infekcija i to onda kada to propiše lekar.

Kontraindikacije

Pažnja u primeni leka neophodna ako ste alergični na druge cefalosporine, peniciline ili imate bilo koju drugu alergiju. Pre lečenja se morate konsultovati sa lekarom u trudnoći ili ako ovaj lek želite da koristite tokom dojenja.

Veća opreznost je neophodna ako imate više od 65 godina ili patite od oštećenja bubrega.

Palitrex lek

Uzimanje hrane i pića ne utiče na dejstvo ovog antibiotika. Posebna uputstva o tome da li antibiotik treba uzimati pre ili posle jela ili za vreme obroka, daće lekar. Ne savetuje se tokom bolesti konzumurati lekove i alkohol.

Lek se u trudnoći uzima samo onda kada je potencijalna korist za trudnicu veća od mogućeg rizika po fetus, što procenjuje lekar. Pošto se izlučuje u mleko, sa oprezom treba koristiti za vreme dojenja i to opet onda kada je očekivana korist za majku veća od mogućeg rizika po odojče.

Doziranje

Kod lečenja infekcija uglavnom se propisuj jedna kapsula od 500 mg na 8 sati. Za lečenje infekcije kože i mekih tkiva, streptokokni faringitis i blage, nekomplikovane infekcije urinarnog trakta, doza je obično 250 mg na 6 sati ili 500 mg na 12 sati. Veće doze, lekar može propisati kod težih infekcija a manje doze će Vam verovatno biti propisane ako ste stariji od 65 godina.

Za najveći broj infekcija kod lečenja dece uzrasta od 6 do 12 godina preporuka je 250 mg cefaleksina na 8 sati. Kod teških infekcija, doza se može duplirati.

Kod beba i dece koja imaju manje od 5 godina, cefaleksin se daje u vidu sirupa a uobičajena dnevna doza za decu je 25 do 50 mg po kilogramu telesne težine u nekoliko podeljenih doza. Za infekcije kože i mekih tkiva, streptokokni faringitis, i blage, nekomplikovane infekcije urinarnog trakta, ukupna dnevna doza može se podeliti i primeniti na svakih 12 sati.

Predoziranje – Ako ste primenili veću dozu PALITREXa od one koja Vam je propisana, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom jer se mogu javiti mučnina, povraćanje, bol u predelu želuca, proliv i pojava krvi u mokraći.

Zaboravili ste da uzmete antibiotik? Uzmite zaboravljenu dozu čim se setite, osim ako je blizu vreme za sledeću dozu i nastavite tempo lečenja kao i ranije.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Od neželjenih reakcija na lek, prijavljivani su vrtoglavica, umor, glavobolja, razdražljivost, konfuzija, halucinacije, bolovi u zglobovima, upala zglobova, prolazno oštećenje bubrega i blago povišene vrednosti enzima jetre.

Cena leka je oko 400 dinara. Proizvodjač je Galenika, Beograd.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.