Palin – lek protiv urinarnih infekcija

0

Palin je urinami antisepik a primenjuje se za urinarne infekcije – inficirane mokraćne puteve. Ovaj lek je hinolonski antibiotik a njegovo dejstvo je takvo da uništavabakterije – izazivače infekcije.

Upotrebljava se za lečenje akutnih i hroničnih infekcija donjeg urinarnog trakta, za sprečavanje ponovljenih infekcija donjeg urinarnog trakta ali i u terapiji vaginalnih infekcija

Kontraindikacije

Palin kapsule, ne smete da uzimate ako ste alerčidni na pipemidinsku kiselinu ili na bilo koji drugi sastojak leka, ako ste alergični na hinolonske antibiotike, odnosno, ako ste ranije imali alergiju, teško disanje, osip ili nadutost lica, vrata ili tela za vreme terapije. Palin tablete se ne smeju davati deci ni adolescentima u periodu rasta.

Palin lek

Primenjujte ove tablete sa oprezom ako ste stariji od 70 godina. Nupojave su izvesnije ako  imate oštećenu funkciju bubrega a lekar će tada možda prilagoditi dozu. Oprez je neophodan i ako imate porfiriju, nedostatak glukoza-6-fosfat dehidrogenaze, imate epilepsiju ili ste imali konvulziie. Napomena: Za vreme terapije Palinom, ne smete se izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti  ili solarijumu, jer se može javiti preosetljivost na svetlost. Takodje, preporuka je da uzimate veću količinu tečnosti tokom lečenja.

Palin i drugi lekovi

Ako uzimate teofilin koji je lek za terapiju astme ili hronični bronhitis, recite to lekaru, jer se može javiti više neželjenih dejstava. Takodje, dejstvo kofeina koji se unosi pijenjem kafe ili nekih bezalkoholnih pića, može biti pojačano. S druge strane, antacidi i sukralfat (lekovi koji se koriste protiv problema sa želucem mogu da smanje dejstvo leka Palin.

Uticaj leka Palin na vožnju i upravljanje mašinama

Tokom primene ovog leka mogućaje pojava vrtoglavice i poremećaja funkcije vida pa zato nemojte tokom terapije upravljati motornim vozilima i mašinama.

Nuspojave – neželjena dejstva leka Palin

Palin kapsule sadrže boju E 151, koja može izazvati alergiiske reakcije i astrnu. Ovakvi nusefekti su češći kod pacijenata koje su preosetljive na acailsalicilnu kiselinu. Nusefekti koji su najčešći su gastrointestinalne prirode – muka, povraćanje, opstipacija, povraćanje, gubitak apetita, epigastridni bol, gorušica, problemi sa gasovima i bol u stomaku.

Retkose javljaju poremećaji vida,  gubitak ravnoteže, tremor, uznemirenost ili depresija ali i problemi sa nesanicom i poremećaj čula dodira.

Neki pacijenti koji uzimaju Palin mogu dobiti crvenilo na koiži i svrab. Ako Vam se to dogodi, odmah prekinite terapiju i posavetujte se s lekarom.

Promene u zglobovima ili tetivama su vrlo retko prijavljene i to kod dece kod uzimanja antibiotika iz ove grupe.

Doziranje

Uvek treba uzimati lek Palin na način koji je to propisao Vaš lekar. Uobičajeno doziranje je  400 mg na 12 sati uz povećan unos tečnosti. Terapija najčešće traje 10 dana, ali može trajati i duže, u zavisnosti od karaktera bolesti.

Paralelni lekovi odnosno zamena su lekovi Pipegal i Pipem.

Lek Palin, trudnoća i dojenje

Ako ste trudni ili mislite da jeste, obavestite Vašeg lekara. Do sada, nijedan štetan efekat nije uočden kod embriona i fetusa kod ispitivanja naživotinjama ali ni kod trudnica na kliničkim studijama. Medjutim, postoje podaci o mogućim oštećenima zglobova u primeni kod mladunčadi životinja pa se zato  primena Palin tableta u trudnoći  ne preporuduje. Pošto se male količine leka izlučuju u majčino mleko, primena Palin kapsula se ne preporučuje kod dojilja.

Cena leka je oko 350 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.