Otol h – kapi za uši

0

Otol h kapi je lek za uši. Proizvodjač je Hemofarm ad Vršac. Lek pripada kortikosteroidima i antiinfektivima. Rastvor Otol h je dostupan u bočici.

Doziranje Otol h kapi

Kod adjuvantne terapije u zapaljenu srednjeg uha (kako bi se ublažili bolovi u spoljnjem ušnom kanalu), za bol i svrab u ušnom kanalu kod ekcema, na jedan sat se ukapava 5 do 6 kapi rastvora u obolelo uvo. Može se i natopiti sterilna gaza i uvući u ušni kanal.

Kod dece i odojčadi (za decu i za bebe), ukapava se 2 do 4 kapi do potpunog prestnka bolova. Nakon ukapavanja, treba ostati u ležećem položaju, na strani uha koje je zdravo oko 15 min.

Otol h kapi

Preporučuje se da se bočica pre upotrebe kapi drži u ruci kako bi se zagrejala. Ove kapi su vrlo guste pa prilikom ukapavanja, pustite da kap polako sklizne po ivici spoljnog kanala da bi vazduh izašao i da bi kapi stigle do upalnog mesta.

Mehanizam dejstva kapi Otol h

Otol h sadrži glicerol pa tako deluje osmotskim putem, ozvlači zapaljenski eksudat koji se taloži u srednjem uhu pa tako bol brzo popušta ko i pritisak u bubnoj opni. Llek ima i antibakterijsko dejstvo i dejstvo protiv bolova. Najviše se koristi za sistemsko lečenje zapaljenja srednjeg uha.

Za šta se koriste Otol h kapi?

Indikacije za primenu ovih kapi su sledeća stanja:

-Terapija upale srednjeg uha u suzbijanju bola i kod upalne reakcije u spoljnjem ušnom kanalu koji prati upala srednjeg uha.

-Bol i svrab u ušnom kanalu u slučaju ekcema, dermatoza i različitih nadražaja.

Otol h kapi nemojte primenjivati na svoju ruku. Otol h kapi se mogu dobiti samo na lekarski recept. Terapiju i način primene odrediće Vaš lekar. Ove kapi se inače nikada ne prepisuju kao jedini lek. Obično se koriste uz odgovarajuću kauzalnu terapiju.

Neželjena dejstva – nuspojave

Kao i svaki lek ili preparat i Otol h kapi mogu izazvati neka neželjena dejstva. Iako do sada nisu prijavljena neželjena dejstva Otol h kapi, može doći do lokalne preosetljivosti na neku od sastojaka leka. Terapija ovim kapima treba da se prekine ako se pojave bilo kakve alergijske reakcije (preosetljivost) na lek a onda se oko terapije i daljeg lečenja morate konsultovati sa lekarom.

Nemojte prekidati sa upotrebom Otol h kapi dok Vam to lekar ne kaže.

Otol h kapi u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili dojite, pre primene bilo kog leka ili preparata morate se konsultovati sa lekarom koji Vam vodi trudnoću ili sa farmaceutom.

Kontraindikacije (kada se Otol h kapi ne smeju koristiti)

Ove kapi ne treba primenjivati kod perforacija bubne opne ni u slučaju poznate preosetljivosti na neki od sastojaka leka.

Čuvanje bočice sa Otol h kapima

Otol h kapi treba čuvati na sobnoj temperturi (od 15 do 25 stepeni) zaštićeno od izvora svetlosti.

Cena leka je oko 150 dinara

Napomena: Ovaj tekst je in formativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom

Share.

Comments are closed.