Ogestan – dodatak ishrani

0

Ogestan je preparat koji se koristi kao dodatak ishrani. Kao suplement, namenjen je trudnicama, dojiljama i ženama koje se spremaju za drugo stanje i majčinstvo.

Ogestan tablete sadrže mikronutrijente koji su neophodni ljudskom organizmu a posebno u trudnoći i tokom dojenja jer aktivno doprinose održavanju nutritivne ravnoteže i kod majke i kod deteta.

Dejstvo tableta Ogestan

Ogestan kapsule sadrže omega 3 masne kiseline, i posebno dokozaheksanoičnu kiselinu. Ova kiselina ima važnu ulogu u razvoju oka i mozga fetusa, a zatim i kod beba koje sisaju. Istraživanja pokazuju da optimalan tih kielina tokom trudnoće jeste vrlo koristan kod produženja trudnoće odnosno, smanjuje rizik od prevremenog porođaja.Omega 3 masne kiseline obezbeđuju i normalan intrauterini razvoj deteta i imaju pozitivan uticaj na porođajnu težinu. Kiseline u sastavu OGESTAN-a proizvodi kompanija Polaris, koja je lider u toj proizvodnji na svetskom nivou. Dobijaju masne kiseline ekstrakcijom iz morskih riba iz čistih voda Južne Amerike. Folna kiselina poznata i kao vitamin B9 pomaže rast majčinog tkiva za vreme drugog stanja. Ova kiselina je potrebna i zbog prevencije defekta neuralne tube kod fetusa i umanjuje rizik od hipertenzije u trudnoći. Takodje, pomaže resorpciju gvoždja.

Ogestan

Jod kao sastojak ovog preparata pozitivno utiče na proizvodnju tireoidnih hormona i utiče na dobro funkcionisanje štitne žlezde. Istraživanja pokazuju da se bebe majki koje imaju deficit joda za vreme trudnoće i dojenja, rađaju i razvijaju sa koeficijentom inteligencije koji je četiri puta manji od optimalnog. Da bi se sprečili rizici po majku i dete, zbog deficita joda, stručnjaci preporučuju trudnicama i dojiljama unos od 150 µg/dan ili jednu kapsulu Ogestana.

Vitamini: Vitamin D3 pomaže apsorpciju i upotrebu kalcijuma i fosfora, a doprinosi i očuvanju koncentracije kalcijuma u krvi. Vitamin E štiti ćelije od oksidativnih štetnih procesa.

Sastav preparata Ogestan

Ogestan dodatak ishrani sadrži najpre riblje ulje sa 70% DHA, zatim riblji želatin, folnu kiselinu (vitamin B9), holekalciferol (vitamin D3), D-a-tokoferol (vitamin E), prečišćeno ulje uljane repice, kalijum-jodid, zgušnjivač, glicerol, sredstvo protiv zgrudnjavanja, silicijum-dioksid, emulgator, soja lecitin.

Doziranje i primena preparata Ogestan

Preporuka je da se uzima jedna kapsula dnevno, najbolje pre doručka, sa jednom čašom vode. Važno: Dijetski suplement kao što je Ogestan, ne treba da bude zamena za raznovrsnu i balansiranu ishranu.

Upozorenja i kontraindikacije

Nemojte prekoračivati dnevnu dozu od jedne kapsule. Ogestan nije preporučljiv za žene koje imaju neko od oboljenja štitne žlezde. Ako ste osoba sklona alergijama, važno je da znate da preparat sadrži soju i riblje produkte. Držite se svih preporuka u uputstvu za upotrebu i tablete čuvajte van domašaja dece.

Nuspojave – neželjeni efekti preparata

Istraživanja pokazuju da nadoknada gvožđem kod žena koje nemaju anemiju, može da izazove pojavu neželjenih efekata kao što je mrka prebojenost kože. Ogestan ne sadrži gvoždje poput drugih preparata sa sličnom namenom. Upravo zbog toga, čini se da je nuspojava u vidu blaže mučnine nakon uzimanja preparata daleko redja.

Pakovanje sadrži 30 mekih kapsula. Cena preprata je oko 1 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.