Operil – sprej protiv zapušenosti nosnih kanala

0

Operil, sprej za nos – kapi za nos, kao rastvor koncentracije od 0,05% je namenjen samo odraslim osobama i za decu koja su starija od 12 godina. Za decu starosti od 6 do 12 godina preporučuje se lek Operil P, koji je takodje dostupan u vidu spreja za nos, kao rastvor koncentracije – 0,025% mg/ml. Operil sprej nije namenjen za bebe.

Operil sadrži oksimetazolin koji smanjuje otok nosne sluzokože. Koristi se za brzo ublažavanje simptoma zapušenog nosa u slučaju prehlade, alergijskog rinitisa i rinosinuzitisa i upale srednjeg uha.

Kontraindikacije

Lek Operil ne smete koristite ako ste preosetljivi na oksimetazolin ili bilo koji sastojak leka, ako imate upalu ili oštećenja nosne sluzokože ili kože oko nozdrva, ako patite od nekog kardiovaskularnog oboljenja, pojačane funkcije štitne žlezde, povišenog intraokularnog pritiska, zatim, ako imate uvećanu prostatu i u slučaju da ste na terapiji inhibitorima monoamino oksidaze ali i tokom dve nedelje od prestanka uzimanja takvih lekova.

Operil sprej

Operil u trudnoći i dojenje

Pre primene Operila tokom trudnoće i dojenja, morate se posavetati sa lekarom.

Operil – Primena i doziranje

Operil treba da uzimate isključivo onako kako vam je preporučio lekar. Odrasli i deca starija od 12 godina u svaku nozdrvu treba da primene jedan do dva spreja, 2 do 3 puta na dan.

Ako se ni posle 3-5 dana simptomi ne povlače, potrebni je prekinuti primenu leka i obratiti se lekaru. Lek se ne sme koristiti duže od pet uzastopnih dana jer može doći do rebound efekta, odnosno rinitisa izazvanog lekom.

Ne smete prekoračiti propisanu dozu. Lek ne treba koristiti duže od 5 uzastopnih dana kako ne bi došlo do rebound efekta, odnosno rinitisa izazvanog lekom. Ukoliko, nakon 3-5 dana simptomi i dalje traju ili ukoliko dođe do pogoršanja ili se pojave novi simptomi, treba prekinuti primenu leka i obratiti se lekaru. Operil se koristi bez obzira na obroke.

Predoziranje: Ako ste uzeli više Operila nego što je trebalo – potražite savet lekara ili idite do najbliže bolnice. Simptomi umerenog do teškog predoziranja su: proširene zenice, muka, groznica, cijanoza, spazam, ubrzan rad srca, poremećaj u srčanom ritmu, povišen krvni pritisak, teško disanje i psihički poremećaji, pospanost, snižena telesna temperatura, usporen srčani rad, pad krvnog pritiska, šok pa i gubitak svesti.

Važno je i da, ako ste zaboravili da uzmete Operil, nikada ne treba da uzimate dvostruku dozu da bi nadoknadili onu preskočenu.

Moguća neželjena dejstva leka – nuspojave

Povremeno se mogu javiti kijanje, sušenje i iritacija sluzokože nosa, usta ili grla, iritacija, nelagodnost ili crvenilo očiju. Retki neželjeni efekti su ubrzan srčani rad, osećaj preskakanja srca, povećanje krvnog pritiska, anksioznost, sedativni efekti, nesanica, nervoza, tremor, nemir, iritabilnost, glavobolja, poremećaji spavanja kod dece i mučnina.

Napomena: Česta ili produžena upotreba spreja za nos može da dovede do gubitka efekta Operila ili do povećanja zapušenosti nosa.

Upotrebljavajte Operil nakon otvaranja najduže dve nedelje.

Cena leka Operil P, je oko 115 dinara i oko 135 dinara u pakovanju za odrasle.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.