Ospamox – lek za bakterijske infekcije

0

Lek Ospamox (tablete, sirup za decu) je antibiotik namenjen lečenju bakterijskih infekcija i sprečavanju bakerijskog endokarditisa kod rizičnih kategorija pacijenata. Zamena za ovaj lek, odnosno paralelni lekovi su Amoksicilin i Sinacilin.

Lek deluje tako što sprečava sintezu bakterijske ćelijske membrane, pa ih tako uništava.

Primenjuje se kod infekcija gornjih disajnih puteva, za upalu uha, sinuse, kod infekcija donjih disajnih puteva kao što je zapaljenje bronhija, za infekcije urinarnog trakta, kod gatrointestinalnih infekcija i za sprečavanje bakterijskog endokarditisa kod rizičnih bolesnika pre na primer stomatoloških procedura.

Ospamox tablete

Kontraindikacije

Nemojte uzimati ovaj antibiotik ako ste alerčidni na amoksicilin, penicilin ili na neki drugi sastojak ovog leka. Verovatne su pojave reakcija preosetljivosti (alergija). Budite oprezni ako patite od teških gastrointestinalnih poremećaja sa povraćanjem i dijarejom, ako imate astmu, oslabljenu funkciju bubrega, leukemiju, mononukleozu ili fenilketonuriju.

Napomena: Dugotrajna terapija amoksicilinom može uzrokovati rast bakterija koje su rezistentne na amoksicilin i do napredovanja gljivica i tešku dijareju.

U primeni kod dece, nedonoščadi i novorodjenčadi treba pratiti funkciju bubrega i jetre i krvnu sliku.Pošto velike koncentracije amoksicilina u urinu mogu da uzrokuju pojavu kristala, pacijenti koji primaju visoke doze, moraju piti dovoljno tečnosti.

Ospamox i alkohol nisu posebno kontraindikovani mada se tokom terapije antibioticima ne preporučuje paralelno konzumiranje alkoholnih pića.

Ospamox u trudnoći i dojenje

Nisu potvrdjena neželjena dejstva amoksicilina na trudnoću ili na plod, ali je potrebno biti oprezan. Amoksicilin se izlučuje u majčino mleko i retko može uzrokovati proliv ili gljivičnu kolonizaciju sluznice odojčeta.

Pažnja: Amoksicilin može umanjiti efikasnost pilula za kontracepciju pa je preporuka da se primene dodatne nehormonske mere za sprečavanje trudnoće. Takodjem bakteriostalski antibiotici mogu umanjiti dejstvo amoksicilina.

Amoksicilin pojačava apsorpciju digoksina i dejstvo antikoagulanasa. Ovaj lek može uticati na rezultate nekih laboratorijskih testova kod trudnica.

Doziranje

Uzimajte Ospamox na način koji Vam je propisao lekar. Ne prekidajte terapiju bez konsultovanja sa doktorom i nemojte menjati doze samostalno.

Doza leka Ospamox zavisiće od tipa i jačine infekcije a terapija se obično nastavlja 2 do 3 dana nakon prestanka simptoma infekcije a u slučaju infekcije beta hemolitidnim streptokokom terapija treba da traje minimu 10 dana. Uobičajeno doziranje je u rasponu od 750 mg do 3 g amoksicilina dnevno podeljeno u nekoliko doza. Kod nekomplikovanih infekcija urinamog trakta obično se daju dve doze po 3 g u razmaku od l0 do 12 časova izmedju doza.

Doziranje za decu koja imaju manje od 12 godina je 25-50 mg po kilogramu u podeljenim dozama a maksimum do 60 mg/kg dnevno u zavisnosti od težine infekcije.

Deca koja su teža od 40 kg treba da uzimaju doze kao za odrasle. Pacijenti sa problemima sa bubrezima će verovatno dobiti manje doze sa većim razmakom u uzimanju.

Nuspojave – neželjena dejstva

Česte nuspojave su mučnina, povraćanje, gubitak apetita, poremećaji osećaja ukusa, suvoća usta, proliv, osipi, a manje

esti neželjeni efekti su superinfekcije i umereno povećanje jetrenih enzima.

Cena leka Ospamox u vidu sirupa je oko 250 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe obavezno pročitajte 21O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.