Orgametril – tablete za odlaganje ciklusa

0

U skladu sa potrebama savremene žene, na tržištu je sve više tableta koje im omogućavaju da svoj menstrualni ciklus usklade sa planovima. Tablete za odlaganje ciklusa pomažu posebno preko leta, kada je više nego nezgodno ako menstruacija treba da nastupi baš onih dana kada su ma letovanju.

Tablete koje se primenjuju sa ciljem tempiranja menstrualnog ciklusa, na bazi su hormona, utiču na hormonski balans u telu žene i njihova upotreba je bezbedna ako se prate uputstva, dok su nekada moguća neželjena dejstva.

Lekari nekada hormonske tablete propisuju za ginekološke probleme pa je tako Orgametril neretko lek za ciste na jajnicima. Ove pilule se nekada propisuju i protiv obilnih krvarenja i menstrualnih odliva.

orgametril tablete

Orgametril pilule su jedan od mogućih izbora.

Da bi se smanjio rizik i kako bi se izbegle posledice po zdravlje, pre nego što rešite da tabletama regulišete menstrualno krvarenje, najbolje je da se konsultujete sa ginekologom.

Primena i doziranje

Orgametril tablete počinju da se primenjuju najmanje 3 dana pre očekivane menstruacije kada treba da počnu da se piju. Dalje, tablete uzimajte dva puta na dan, onoliko dana koliko želite da odložite menstrualni ciklus, odnosno početak krvarenja. Orgametril smete da koristite maksimalno dve nedelje. Menstruaciju treba da dobijete 2 do 4 dana nakon što ste prestali da pijete pilule.

Kao dodatak terapiji estrogenima u klimaksu i posle klimaksa: doziranje je pola tablete do jedna tableta tokom 12-15 dana u mesecu.

U slučaju da ste krhke konstitucije, ako patite od čestih glavobolja ili imate probleme sa krvnim sudovima, lekar će Vam verovatno smanjiti dnevnu dozu. Moguće je da će Vam ginekolog preporučiti da ne koristite ove tablet ako imate navedene zdravstvene probleme.

Napomena: Orgametril tablete nisu tablete za zaštitu od neželjene trudnoće, zato koristite prezervativ ali ne i neku drugu vrstu hormonske kontracepcije.

Nuspojave

Hormonske tablete za odlaganje ciklusa mogu da budu uzrok zadržavanja tečnosti i nadutosti tela. Možete osetiti i napetost u dojkama, a nekada i glavobolju.

Neke žene navode da su tokom primene ovih tableta osećale anksioznost ili depresiju.

Važno je da, ako ove pilule koristite u dužem vremenskom periodu, morate ići na kontrolu nakon 3 meseca.

Kontraindikacije (Kada se ne preporučuje primena tableta za odlaganje ciklusa)

Tablete za tempiranje menstruacije ne treba da koriste žene koje pate od karcinoma, hipertenzije ili od tromboze ili embolije. Ako je žena zdrava, posledica neće biti. Lekar će utvrditi da li je neko stanje po pitanju Vašeg zdravlja razlog da Vam ne propiše Orgametril. Posebno je važno da pre primene ovog leka posetite lekara ako ste mladi i još niste radjali.

Orgametril i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Orgametril u trudnoći

Ako se dogodi da ostanete trudni tokom primene ovih tableta, javite se što pre lekaru da bi se trudnoća potvrdila, a nakon toga sledite uputstva ginekologa.

Cena leka Orgametril kao i drugih hormonskih pilula sa istom namenom je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.