Omnitus – lek protiv kašlja

0

Lek Omnitus (sirup i tablete) spada u  sintetske antitusike sa centralnim delovanjem, utiče na smanjenje kašlja i ne izaziva zavisnost. Proizvodjač leka je Hemofarm Vršac.

Kontraindikacije

Lek Omnitus za kašalj, ne smete koristiti ako ste alergični na butamirat-citrat ili na neki drugi  sastojak u preparatu, kao ni u slučaju da imate tešku depresiju disanja.

Oprez u primeni je potreban kod kašlja koji traje duže od 7 dana i tada je neophodno konsultovati lekara o daljem lečenju.

Ako je kašalj produktivan, odnosno praćen iskašljavanjem guste sluzi i sekreta, primena ovog leka nije preporučljiva jer sprečavanje refleksa kašlja Omnitusom može da izaove zastoj sekreta i sluzi u bronhijama, a to povećava rizik za razvoj infekcije disajnih puteva i nastanak grča mišića bronha.

Omnitus lek

Paralelna primena drugih lekova

Istovremena primena Omnitusa sa lekovima koji razgradjuju gusti sekret i olakšavaju iskašljavanje nekada može naškoditi.

Omnitus i alkohol

Tokom lečenja Omnitusom, ne smete konzumirati alkohol. Uzimanje leka Omnitus sa hranom ili pićima ne utiče na dejstvo leka.

Omnitus u trudnoći i dojenje

Pre nego što počnete sa uzimanjem nekog leka, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Lek Omnitus ne utiče na psihofizičke sposobnosti za vreme upravljanja motomim vozilima i mašinama.

Pažnja – Omnitus film tablete sadrže boje koje  mogu izazvati alergijsku reakciju.

Takodje, u slučaju netolerancije na neke od šećera, obratite se lekaru pre upotrebe ovog leka.

Doziranje i način primene

Uvek uzimajte lek tačno na način koji Vam je lekar preporučio. Ne prekidajte lečenje pre nego što Vam lekar to ne kaže.

Omnitus se upotrebljava individualno, u skladu sa stanjem pacijenta a doza se može postepeno povećati ako je to potrebno.

Preporučeno doziranje film tableta 20 mg

Za decu starosti od 6 do 12 godina: Dva  puta dnevno po jedna film tableta, a za decu  stariju od  12 godina: 2 do 3 puta dnevno po jedna film tableta.
Odrasli uzimaju 2 do 3 puta dnevno po dve film tablete.

Preporučeno doziranje film tableta 50 mg

Deca preko 12 godina: 1 do 2 film tablete dnevno.
Odrasli: na 8 do 12 sati po jedna film tableta.

Predoziranje:

Ako ste uzeli više leka nego što je trebalo, odmah se obratite lekaru. Simptomi predoziranja su pospanost, proliv, pad pritiska, preosetljivost i mučnina, kao i nagli gubitak težine.

Napomena: Nikada ne uzimajte dvostruku dozu da nadomestite  preskočenu dozu leka. Nastavite da pijete lek po uobičajenom rasporedu.

Trajanje terapije

Vaš lekar će Vas savetovati kada i kako da prestanete sa terapijom.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Lek Omnitus, kao i drugi lekovi, može da izazove neka neželjena dejstva, mada ne kod svih pacijenata.

Neželjena dejstva koja se javljaju retko (Kod manje od 1 na 1 000 pacijenata) su mučnina, urtikarija, proliv, vrtoglavica, angioedem, bronhospazam, hipotermija i kolaps. Ako neko od ovih neželjenih dejstava postane ozbiljno, obavestite svog lekara.

Lek se može izdavati samo uz lekarski recept.

Cena leka je oko 250 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.