Omeprol – lek za želudac

0

Omeprol (tablete, kapsule) pripada novoj grupi lekova za regulaciju lučenja želučane kiseline, tako što smanjuje njenu količinu. Lek omeprol održava želučanu pH vrednost od oko 3, tokom 16 do 18 sati. U kombinaciji s amoksicilinom i metronidazolom, nezamenjiva je njegova primena u terapiji ulkusne bolesti koju izaziva Helicobacter pylori. Upraavo zbog toga, pitajte lekara koja bi bila njegova adekvatna zamena. Omeprol se dobija samo na lekarski recept.

Namena: Ovaj lek za želudac se koristi kod duodenalnog ulkusa,  ventrikularnog ulkusa, rezistentnog ulkusa,  refluksnog ezofagitisa, za gastritis, kod  Zollinger Ellisonovog sindroma i u slučaju eradikacije Helicobacter pylori u kombinaciji s antimikrobicima.

Omeprol lek

Kontraindikacije (kada se lek ne koristi)

Lek se ne sme koristiti ako ste preosetljivi na aktivnu i pomoćne komponente leka. Ovaj lek se ne preporučuje za korišćenje kod dece.  Ne preporučuje se pacijentima da tokom terapije u slučaju problema sa želudačnom kiselinom paralelno konzumiraju i alkohol.

Način upotrebe i doziranje leka

Preporučuje se 1 kapsula jednom dnevno, pre doručka a većina pacijenata biva izlečena posle dve nedelje  terapije. Ako pak nije došlo do poboljšanja, terapija se može produžiti još dve sedmice. U slučaju ulkusa koji je otporan na druge lekove, doza se može povećati na 40 mg dnevno.

Terapija:

Ventrikularni ulkus i refluksni ezofagitis: 
Jedna kapsula jednom dnevno, pre doručka. Terapija se može produžavati sa 2  za još 4 nedelje a doza se kod pacijenata koji ne reaguju na ostale lekove, doza može povećati na 40 mg dnevno.

Rezistentni ulkus: 
Dve kapsule na dan  pre doručka. Većina pacijenata se izleči posle 4 nedelje ali se u slučaju da nije došlo do poboljšanja, terapija produžava za još 4 sedmice.

Zollinger-Ellisonov sindrom: 
Početna doza je 3 kapsule jednom dnevno. Dalje doziranje je individualno, a terapija ovim lekom može trajati i više od 5 godina. Maksimalna dnevna doza ne sme biti veća od 120 mg/dan.

Eradikacija Helicobacter pylori 
Prvih 7-14 dana preporučuje se jedna kapsul, 2 puta dnevno u kombinaciji s amoksicilinom.

Trojna terapija u eradikaciji Helicobacter pylori :
Dva puta dnevno 20 mg omeprazola (Ulcosan)
Dva puta dnevno 1000 mg amoksicilina (Amoxibos)
Dva puta dnevno 500 mg metronidazola (Metrozol)
Navedena kombinacija se primenjuje 7 dana, a  Ulcosan još dve nedelje.

Nuspojave – neželjena dejstva tokom terapije

Većina pacijenata uglavnom dobro podnosi omeprazol. Ipak, retko se mogu javiti glavobolja, dijareja, bol u stomaku, mučnina, povraćanje, zatvor, nadutost i osipi po koži.

Omeprol u trudnoći i dojenje

Primenu leka tokom trudnoće i dojenja treba izbegavati. Lek će se u trudnoći primeniti jedino u slučaju da  moguća korist za majku prevazilazi mogući rizik za plod. Žene koje doje treba da dobiju adekvatnu alternativu u vidu druge terapije  ili da predju na drugi način ishrane bebe.

Uticaj leka na psihofizičke sposobnosti pacijenta

Lek nema  uticaja na psihofizičke sposobnosti pacijenta pa tako neće praviti probleme pri rukovanju mašinama ili vozilima

Cena leka je oko 400 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.