Omeprazol – lek protiv želudačne kiseline

0

Lek Omeprazol spada u lekove pod nazivom”inhibitori protonske pumpe” koji imaju dejstvo da smanje stvaranje kiseline u želucu. Zamena je lek Omezol. Omeprazol tablete (kapsule) se koriste u sledećim slučajevima:

Kod odraslih se primenjuje kod gastroezofagealne refluksne bolesti koja je karakterisana kiselinom koja se vraća iz želuca u jednjak i tako uzrokuje bol, upalu i žgaravicu. Koristi se i u slučaju ulkusa (čira) u gornjem delu tankog creva ili na želucu kao i kod čireva koji su inficirani bakterijom „Helicobacter pylori“. U tom slučaju, možda će se u terapiju uključiti i odgovarajući antibiotici.

Ovaj lek se koristi još i za želudac, odnosno kod čira koji je uzrokovan lekovima protiv bolova –nesteroidnim antireumaticima. Omeprazol se još primenjuje i za sprečavanje nastajanja ulkusa za vreme uzimanja takvih lekova.

Omeprazol lek

Kod odraslih se ovaj lek još primenje i protiv viška kiseline u želucu u slučaju Zollinger – Ellisonovog sindroma.

Lek se primenjuje i kod dece koja su starija od godinu dana i koja imaju više od 10 kilograma i to za lečenje gastroezofagealne refluksne bolesti kada se kiselina vraća iz želuca u jednjak i podstiče bol, upalu i gorušicu. Nekada su mogući i propratni simptomi kao što su vraćanje želučanog sadržaja u usta, povraćanje i slabije dobijanje na težini.

Kod dece i adolescenata koji su stariji od 4 godine lek Omeprazol se primenjuje u slučaju ulkusa koji je inficiran bakterijom „Helicobacter pylori“ uz moguću dodatnu terapiju antibioticima.

Kontraindikacije

Nemojte uzeti Omeprazol ako ste alergični na omeprazol ili neki drugi sastojak leka, zatim ako ste alergični na lekove koji sadrže druge inhibitore protonske pumpe, niti ako koristite već lek nelfinavir. Omeprazol sadrži saharozu pa se zato konsultujte sa lekarom ako imate bolest netolerancije na neke vrste šećera.

Pažnja : Ovaj lek može da prikrije simptome nekih drugih bolesti, pa se odmah posavetujte sa doktorom ako primetite neko od sledećih stanja: značajno gubljenje telesne težine, problemi sa gutanjem, otežana probava, povraćanje krvi, crna stolica, trajni proliv, problemi sa funkcijom jetre.

U slučaju da lek uzimate duže od godinu dana, verovatno ćete ići redovno na kontrole.

Omeprazol i uzimanje drugih lekova

Nemojte koristiti Omeprazol ako uzimate lek koji sadrži nelfinavir, ketokonazol, itrakonazol ili vorikonazol, digoksin, diazepam ili fenitoin.

Ostali lekovi sa kojima Omeprazol može imati medjudejstvo su: varfarin ili drugi blokatori vitamina K, rifampicin, atazanavir, takrolimus, preparati od gospine trave, cilostazol, sakvinavir i klopidogrel.

Omeprazol kapsule se uzimaju uz obrok ili na prazan želudac.

Trudnoća i dojenje

Recite Vašem lekaru ako ste trudni ili to planirate pa će on odlučiti da li je pogodno da uzimate lek u toj situaciji. Isto važi i za period dojenja.

Nuspojave – neželjeni efekti

Postoji mogućnost nuspojava poput omaglice i smetnje vida pa tada nemojte upravljati vozilom niti raditi na mašinama.

Doziranje i primena

Vaš lekar odredjuje koliko kapsula dnevno treba da pijete i koliko terapija treba da traje. To zavisi od Vaših godina starosti i od stanja bolesti.

Uobičajene doze:

Odrasli: Liječenje žgaravice i povraćaja kiseline: Ako je jednjak oštećen – 20 mg jednom dnevno, ako jednjak nije zacelio – 40 mg tokom narednih 8 nedelja.

Uobičajena doza po zaceljenju jednjaka i ako on nije oštećen – 10 mg dnevno.

Kod lečenja ulkusa u gornjem delu tankog creva uobičajena doza je 20 mg jednom dnevno za vreme dve nedelje a možda i duže uz povećanje doze, ako ne zaceli.

Za lečenje čira na želucu uobičajena doza je 20 mg jednom dnevno tokom 4 sedmice. Ako ne dodje do zaceljenja za mesec dana, lekar će Vam možda povećati dozu i produžiti terapiju.

Cena leka je od oko 250 dinara do oko 600 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.