Octenisept – lek za rane

0

Octenisept (gel, rastvor) je antiseptik koji se koristi kao višekratni tretman sluznice i okolne kože pre dijagnostičkih i hirurških zahvata u anogenitalnom području (vagina, vulva – nakon poroda, ili za penis), zatim pre kateterizacije mokraćne bešike kao i za usnu duplju. Primenjuje se i za terapiju infekcije na koži, koju su izazvale gljivice, između prstiju stopala i za antiseptički tretman rana.

O upotrebi Octenisepta za bebe, kada je u pitanju pupak, zatim o njegovoj primeni za lice gde problem prave akne i bubiljice, kao i o stavljanju preparata na otvorenu ranu – podaci u uputstvu ne postoje ali je moguće da će Vam u ovim stanjima lekar propisati ovaj preparat, pa pratite njegova uputstva.

Kontraindikacije

Nemojte primenjivati Octenisept ako ste alergični na neki sastojak leka. Lek se ne sme koristiti za ispiranje trbušne šupljine ili mokraćne bešike.

Octenisept rastvor

Upozorenja

Veće količine ovog preparata se ne smeju gutati, ane sme seomogućiti ni ulazak leka  u kardiovaskularni sistem.

Kako bi se sprečila oštećenja tkiva, preparat se ne sme primjenjivati u tkivo pod pritiskom. Mora biti osigurana i odgovarajuća drenaža iz dubokih rana. Octenisept se mora koristiti iz originalnog pakovanja i nije dozvoljeno mešanje s drugim preparatima. U slučaju kontakta s očima, preparat odmah treba isprati vodom.

Trudnoća i dojenje

Nema iskustva o primeni Octenisepta tokom drugog stanja a ispitivanja na životinjama nisu pokazale naznake teratogenog ili embriotoksičnog učinka.

Pošto se ovaj lek apsorbuje u veoma malim količinama, ili se uopšte ne apsorbuje, pretpostavka je da se neće nalaziti u majčinom mlijeku. Ipak se u svakom slučaju konsultujte sa lekarom o upotrebi bilo kog lekaako ste trudni ili dojite.

Octenisept i drugi lekovi

Recite Vašem lekaru  ako trenutno primenjujete druge lijekove ili ste ih do nedavno koristili.

Ne treba nanositi  Octenisept u blizini kože kojaje tretirana antiseptičkim preparatima na bazi joda, jer se na koži mogu pojaviti braon ili ružičaste fleke.

Način upotrebe

Uvek primenjujte lek tačno onako kako je navedeno u uputstvu za upotrebu i na način koji je to odredio Vaš lekar.

Najpre treba pažljivo da obrišete tretirano područje sa dva tupfera koja ste namočili u preparat, sve dok lek  u potpunosti ne prekrije područje. Područja koja su lakše dostupna, mogu se tretirati raspršivanjem preparata. Posle primene sačekajte minut do dva da se preparat upije.

Ispiranje usne duplje ovim preparatom je moguće, ali je ograničeno na slučajeve kada je  neophodno  tretirati kompletnu usnu duplju. U te namene,  upotrebite 20 ml rastvora  a ispiranje trebada traje 20 sekundi.

Za potporno terapijsko delovanje u slučajevima interdigitalnih gljivičnih infekcija, proizvod se raspršuje  ujutru i uveče na potrebna  područja.

Pratite navedena uputstva kako biste postigli najbolji učinak preparata.

Napomena: Octenisept bez lekarskog nadzora ne treba koristiti duže od dve nedelje.

Moguće nuspojave – neželjeni efekti

Kao i svi lekovi, i Octenisept može izazvati nuspojave ali ne kod svih pacijenata.

Subjektivni simptom, mada se retko javlja, može biti u vidu kratkotrajnog osećaja pečenja. Tokom ispiranja usne duplje, preparat uzrokuje prolazno gorak ukus.
Vrlo retko se može javiti kontaktna alergijska reakcija, kao što je  privremeno crvenilo na mestu primene.

Rok trajanja i čuvanje leka Octenisept

Octenisept se može koristiti najduže tri godine po otvaranju bočice i to na temperaturi manoj od 25 °C, ali ne duže od roka trajanja koji je naveden na pakovanju.

Octenisept  je bistar bezbojni rastvor i dostupan je u pakovanju plastične bočice sa pumpicom, zatvaračem ili raspršivačem od 50 ml, 250 ml ili 1 000 ml rastvora.

Cena leka je oko 400 dinara, a može se dobiti u apoteci i bez lekarskog recepta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.