Nystatin – lek protiv gljivica

0

Nistatin je lek koji se koristi kao mast, krema, gel ili u vidu tableta i oralne suspenzije – sirupa. Spada u grupu lekova antimikotika i kao mast se koristi samo za lokalnu primenu. Nistatin mast se najčešće koristi za lečenje lokalne gljivične infekcije (kandidijaze) i to : u uglovima usana, u sluznici usne duplje, u crevima, na prostoru između prstiju, noktiju, u anorektalnom području (za žene i za muškarce) i na spoljnom uhu.

Nistatin se takodje primenjuje za prevenciju kandidijaze kod novorođenčadi (za bebe) kao i pri dugotrajnom liječenju antibioticima širokog spektra i imunosupresivima koji infekcije gljivicama mogu dobiti kao nuspojavu.

Nystatin lek

Kontraindikacije (kada ne treba koristiti mast Nistatin)

Nemojte koristiti Nistatin mast ako znate da ste preosetljivi na nistatin. Budite oprezni prilikom nanošenja masti jer Nistatin nije namenjen primeni na sluznicu oka.

Nistatin u trudnoći i dojenje

Tokom trudnoće i dojenja nisu zabeleženi štetni učinci Nistatina u vidu masti.

Primena

Obolelu površinu kože treba premazati i lagano utrljati 2 do 3 puta dnevno pa se simptomi obično povlače za 24 do 72 sata od početka terapije, a ukupno lečenje traje oko dve nedelje ali se po preporuci lekara može produžiti.

Ne bi trebalo da osećate posebne tegobe ako namažete više Nistatina nego što je propisano a ako slučajno progutate odredjenu količinu masti, javite se lekaru jer su moguće probavne smetnje. Ako zaboravite da mast namažete u za to odredjeno vreme, namažite je čim se setite osim ako nije blizu termin narednog nanošenja.

Moguće nuspojave (neželjeni efekti)

Kao i svi lekovi tako i Nistatin može izazvati nuspojave. Ako pijete Nistatin tablete, mogu se javiti proliv, mučnina, povraćanje, bol u stomaku, dok se na mestu primene mogu javiti nadražaji kože i sluzokože, a nekada osip. Preporuka je da se u tom slučaju prekine lečenje i dase obave konsultacije sa lekarom.

Nistatin i alkohol nisu posebno kontraindikovani ali se ne preporučuje konzumiranje alkoholnih pića zajedno sa tabletama ili oralnom suspenzijom Nistatina.

Nistatin mast je dostupna u tubi sa 20 g masti.

Nistatin tablete i oralna suspenzija (sirup)

Nistatin tablete su antigljivični lek koji služi za lečenje gastrointestinalnih gljivičnih infekcija koje izaziva gljivica Kandida.

Važno: Tablete kao i sirup Nistatin , nisu namenjeni za lečenje sistemskih mikoza odnosno raširenih gljivičnih infekcija koja zahvataju i druge organe.

Tablete sadrže laktozu i saharozu pa se javite lekaru ako imate netoleranciju na pojedine šećere.

Nisu zabeleženi poremećaji ploda čije su majke dobijale nistatin za vreme trudnoće. Nema uticaja ni na reproduktivnu sposobnost ali se lek u trudnoći primenjuje samo ako ga odobri lekar.

Nije poznato da li se nistatin lek u vidu tableta izlučuje u mleko dojilje pa se i tu preporučuje oprez.

Doziranje

Nistatin tablete uzimajte uvek onako kako Vam je to propisao Vaš lekar. Uobičajena terapijska doza je 1 do 2 tablete tri puta dnevno. Primenu leka treba nastaviti 48 sati posle kliničkog ozdravljenja zbog prevencije ponavljanja bolesti. Ne prekidajte lečenje na svoju ruku čak i ako osetite značajno poboljšanje već isključivo nakon konsultovanja sa lekarom. U slučaju predoziranja, javite se lekaru.

Cena leka Nistatin tableta i masti je oko 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.