Naproksen – lek protiv bolova

0

Naproksen je nesteroidni antiinflamatorni lek koji može da umanji bol, otoke, crvenilo i zapaljenja. Proizvodjač je Hemofarm Vršac. Primenjuje se kod problema sa mišićima, zglobovima i tetivama, za ušinuća, bol u donjem delu ledja, kod gihta, ankilozirajućeg spondilitisa i artritisa. Ove tablete se takodje koriste za ublažavanje bolova posle operacija, nakon  porodjaja, ali i posle umetanja kontraceptivne spirale i za menstruaciju (bolove koje je prate). Doktor će ovaj lek možda propisati za zubobolju i migrenu.

Kontraindikacije

Lek Naproksen ne smete koristiti ako ste alergični  na naproksen, naproksen-natrijum, aspirin, brufen, zatin ako imate ili ste ranije imali probleme sa želucem ili crevima( čir ili krvarenje), zatim u slučaju  da imate ozbiljne probleme sa bubrezima, jetrom ili srcem.

Naproksen lek

Lek se ne sme koristiti ni u trudnoći.

Lek  se ne preporučuje deci mladjoj od šesnaest godina.

Pažnja je potrebna  ako imate srčanih problema, ako ste imali moždani udar, skloni ste alergijama i astmi, imate  visoki krvni pritisak, dijabetes, visoki holesterol, ako Vas muče čvorići u nosu  ili imate rinitis, probleme sa krvnim sudovima, povećane masnoće u krvi…

Sadejstvo sa drugim lekovima

Naproksen može da promeni način delovanja drugih lekova – aspirin, ibuprofen, diklofenak i paracetamol, varfarin, heparin ili klopidogrel, fenitoin, hidrohlorotiazid, acetazolamid, indapamid, sulfonamidni antibiotici,  glimepirid ili glipizid, cilazapril, enalapril ili propranolol,

furosemid, digoksin, hidrokortizon, prednisolon i deksametazon, ciprofloksacin ili moksifloksacin, litijum, fluoksetin ili citalopram, probenecid, metotreksat, ciklosporin ili takrolimus , zidovudin, mifepriston.

Tablete je najbolje progutati cele sa malo vode. Ne preporučuje se da se uz ove tablete paralelno konzumira i alkohol.

Dojenje i plodnost

Razgovarajte sa lekarom pre nego što počnete da uzimate ovaj lek ako dojite bebu. Lekar će odlučiti da li treba da ga uzimate.  Ove tablete mogu da umanje mogućnost da zatrudnite.

Napomena:  Od ovog leka možete se osećati umorno, pospano, osećati vrtoglavicu, probleme sa vidom i ravnotežom, a možete biti depresivni ili imati probleme sa spavanjem. U tim slučajevima nemojte upravljati motornim vozilom niti koristiti alate ili mašine.

Način primene

Lekar će Vam tačno reći koje doze leka su optimalne za Vas u toku jednog dana.

Kod problema sa mišićima, zglobovima ili tetivama ili ublažavanje bolova nakon operacije ili umetanja spirale,  uobičajena doza je 2 tablete dva puta dnevno a za giht i protiv menstrualnih bolova,  uobičajena početna doza je 2 tablete, a posle se uzima po 1 tableta na  6 do 8 sati.

Za ublažavanje bolova nakon porodjaja uobičajena terapija je pojedinačna doza od 2 tablete. Za migrenske glavobolje doza je 3 tablete onda kada osetite znakove napada.

Maksimalna doza je 5 tableta na dan.

Predoziranje: Ako ste uzeli više leka nego što je trebalo odmah se obratite svom lekaru,a ako ste zaboravili da popijete tabletu, nemojte duplirati dozu sledeći put!

Moguće nuspojave

Ove tablete mogu biti povezane sa malim porastom rizika od srčanog udara ili moždanog udara. Nuspojave su sledeće:  Ozbiljni problemi sa želucem ili crevima: Krvarenje iz želuca ili anusa, bol u stomaku, mučnina, problemi sa pankreasom,  iznenadno oticanje grla, lica, šaka ili stopala, problemi sa disanjem, stezanje u grudima, osipi na koži, plikovi ili svrab, žutica, osećanje umora, gubitak apetita, hepatitis, gorušica, opstipacija, dijareja, gasovi, problemi sa spavanjem, depresija, zbunjenost…

Cena leka je oko 250 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom

Share.

Comments are closed.