Nafazol – kapi i sprej za nos

1

Nafazol kapi ili sprej sadrže nafazolin. To je simpatomimetik koji se primenjuje lokalno na sluznicu nosa. Ovaj preparat za nos, na mestu primene izaziva suženje proširenih krvnih žilica i koristi se za simptomatsko lečenje rinitisa i sinusitisa. Za oko 5 minuta od ukapavanja u nos, dejstvo nafazolina je takvo da smanjuje se otečenost  nosa, vazduh lakše prolazi, lakša je i drenaža sinusa a osećaj začepljenosti nosa je otklonjen.

Proizvodjač je Hemofarm Vršac.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ove kapi ni sprej ako ste alergični na nafazolin,  druge simpatomimetike ili bilo koji drugi sastojak leka, zatim ako imate glaukom zatvorenoga ugla, niti ako patite od suvog  rinitisa.

Nafazol kapi

Lek je namenjen samo za odrasle i za decu koja imaju više od 6 godina. Ne koristi se za bebe.

Oprez pri primeni Nafazola je potreban ako imate neku od hroničnih bolesti, metabolički poremećaj, ako ste skloni alergijama ili uzimate još neke lekove.

Korišćenje Nafazola  ne bi trebalo da traje duže od 3 do 5 dana. Ako začepljenost nosa traje duže, javite se lekaru. Ako je neophodno, lečenje se može nastaviti posle pauze od 3 do 5 dana.

Oprez u primeni je potreban u trudnoći, kod dojilja, dece i starijih osoba.

Paralelna  primena velikih doza nafazolina s tricikličkim antidepresivima i maprotilinom i sa inhibitorima monoamino oksidaze, može dovesti do povišenja krvnog pritiska.

Nafazol u trudnoći i dojenje

Usled mogućnosti resorpcije i pojave sistemskih nuspojava neophodan je oprez prilikom primene leka tokom trudnoće i dojenja. Morate se konsultovati sa lekarom pre primene ovog preparata.

Način upotrebe

Nafazol se ukapava ili uprskava u nos. Odrasli i deca starija od 12 godina  ukapavaju 2 do 3 kapi u svaku nosnicu ili 4 do 6 kapi Nafazola koncentrcije od 0,5 mg/ ml  u svaku nosnicu na 4 do 6 sati.

Deca od 6 do 12 godina  ukapavaju jednu kap od 0,5 mg/ml rastvora u svaku nosnicu na 6 do 8 sati. Kapi se primenjuju kada je glava zabačena ili ste u ležećem položaju a nakon ukapavanja, taj položaj treba održati nekoliko minuta. Preporučuje se ispiranje nastavaka za ukapavanje posle primene da bi se sprečilo zagađenje.

Ako ste upotrebili više rastvora nego što se preporučuje ostvaruju se tek lokalni učinci. Simptomi predoziranja su depresija CNS, bledilo, usporen rad srca, povišen krvni pritisak, osećaj slabosti, pospanost, prestanak disanja. Ovi simptomi su naročito izraženi kod dece.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva

Nafazolin se uglavnom dobro podnosi i retko izaziva nuspojave. Kod primene prevelikih doza ili prečeste upotrebe, može se pojaviti lokalni nadražaj sluznice nosa praćen bolnim peckanjem, kijavicom ili osećajem suvoće.

Dugotrajna primena nafazolina može uzrokovati reaktivno crvenilo i otok sluznice nosa i atrofični rinitis.

Ostale nuspojave su glavobolja, srčane aritmije, napetost, mučnina, vrtoglavica, znojenje i osećaj nemoći. Može nastati poremećaj svest,  pad telesne temperature, usporen rad srca. U tom slučaju se posavetujte sa lekarom o daljoj primeni.

Cena leka je oko  150 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom

Share.

1 komentar

  1. Dragoljub Pavlovic on

    Ne mogu da svatim da kad god dodjem u apoteku od prilike na mesec dana cena nalfazola 0,5 % je sve veca. Od nekih 65 din sada je 22o din. Sramota. 10 ml neke vodice da kosta toliko. Ovo je cista pljacka od strane, verovatno, proizvodjaca. Kakvo je to formiranje cena. gde je tu drzava. Kako to dozvoljava. Kao povecanje cena je minimalno a na lekove niko ne obraca paznju. Jos jednom kazem da je to lopovluk. Vucicu Reaguj.