Novynette – tablete za kontracepciju

0

Pilule NOVYNETTE sadrže etinilestradiol i dezogestrel.

Ove tablete za kontracepciju deluju na urogenitalni sastav i polne hormone. Koriste se za sprečavanje neželjene trudnoće. Iako im prva namena nije za zaštitu „dan posle“ , nekada će lekar možda propisati ove tablete sa tim ciljem, i objasniti Vam kako da ih tačno uzmete.

Kontraindikacije

Dojenje i trudnoća ili sumnja na trudnoću kao i alergija na lek ili neki sastojak tableta.

Ove tablete ne treba da se koriste ako patite od hipertenzije, od hiperlipoproteinemije, arterijske tromboze ili venske tromboembolije ili one postoje u anamnezi.

Novynette tablete

Tablete se ne primenjuju ni kod pacijentkinja koje imaju šećernu bolest, teške bolesti jetre, žuticu ili hepatitis, Jonsonov sindrom, tumor jetrenih ćelija ili porfiriju.

Ove pilule se ne propisuju ni ženama koje imaju kolelitijazu, tumore zavisne od hormona, endometriju, krvarenje iz neutvrdjenih razloga, lupus, teški pruritus, pemfigoid gestationis, otosklerozu.

Novynette i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Obavestite Vašeg lekara ako bolujete ili ste bolovali od neke od sledećih bolesti: kardiovaskularne bolesti, epilepsija, migrena, tumori, dijabetes i hemoglobinopatija srpastih ćelija.

Pilula za kontracepciju i tromboza

Neka ispitivanja navode da postoji povezanost između upotrebe oralnih kontraceptiva i povećanog rizika od arterijskih i venskih trombotičnih i tromboembolijskih bolesti, kao što su infakrt miokarda, moždani udar, duboka venska tromboza i pulmonarna embolija. Ova stanja medjutim, retko nastaju.

Rizik od tromboembolije povećava se s pušenjem duvana, sa godinama starosti, naslednim faktorom…

Pilula i karcinom

Upotreba oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogen, može ubrzati rast postojećih tumora koji su od njega zavisni pa se kod takvih pacijentkinja ove tablete ne propisuju.

Pouzdanost pilula

Način upotrebe: Svaki dan se uzima po jedna tableta u isto vreme i to u trajanju od neprekidno 21 dan,

nakon čega sledi pauza od 7 dana, tokom koje se tablete ne uzimaju. S uzimanjem tableta iz prvog pakovanja najbolje je započeti prvog dana menstruacije. Ako se Novynette tablete uzimaju prema uputstvu, skoro da nema mogućnosti da će doći do trudnoće.

Ako ste zaboravili tabletu, pod uslovom da ste zakasnili do 12 sati, sledeću tabletu uzmite čim se setite, pa nastavite uobičajenim tempom. U tom slučaju, tablete će i dalje pružati kontraceptivnu zaštitu.

Medjutim, ako ste zakasnili duže od 12 sati, zaštita nije sigurna pa primenjujte neki drugi vid kontracepcije.

Povraćanje i proliv

Ako se nakon uzimanja tablete javi povraćanje ili proliv, postoji mogućnost da apsorpcija pilula bude manja a ako simptomi nestanu unutar 12 sati od uzimanja tablete, trebalo bi da uzmete dodatnu tabletu iz rezervnog pakovanja, pa nastavite, kao i obično, sa uzimanjem tableta iz starog pakovanja.

Ali, ako simptomi potraju duže od 12 sati, potrebne su dodatne su kontraceptivne metode.

Šta je pravilo 7 dana?

Ako zaboravite jednu tabletu duže od12 sati, ako povraćate ili imate proliv duže od 12 sati, nastavite da pijete tablete ali tokom 7 dana koristite dodatnu kontracepciju.

Pregledi i kontrole

Pregledi su prilagodjeni svakoj pacijentkinji ali moraju uključivati merenje krvnog pritiska a nekada i pregled dojke, materice i abdomena.

Potrebno je da se oprezno postupa kada se oralni kontraceptivi prepisuju mladim ženama koje još nemaju uspostavljen ciklus.

Nuspojave

Neke studije navode da postoji povezanost između upotrebe ovih tableta i povećanog rizika od arterijske i venske tromboze i tromboembolije.Ipak, oni retko nastupaju.

Oralni kontracepti koji sadrže estrogen, mogu ubrzati rast postojećih tumora koji su zavisno od polnih steroida.

Od ostalih pojava su mogući porast krvnog pritiska, krvarenje izmedju menstruacija, vaginoza,

osetljivost dojki i sekrecija iz dojki, depresija, glavobolja, mučnina, povraćanje, poremećaji u ishrani, prebojenost mokraće i promena telesne težine.

Cena leka je oko 450 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.