Norvasc – lek za visok pritisak

0

Norvasc je lek koji je blokator kalcijumovih kanala. Ove tablete se koriste u lečenju hipertenzije (za pritisak koji je povišen) i protiv bola u grudima (angina pektoris). Zamena za ovaj lek mogu biti Amlodipin, i Amlogal.

Ovaj lek ima dejstvo na glatke mišiće krvnih sudova, i omogućava lakši protok krvi kroz njih. Poboljšava takodje dotok krvi u srce, koje onda dobija više kiseonika , pa se tako sprečava bol u grudima.

Ovaj lek inače dobro podnose pacijenti koji pate od zatajenja srca, koji u istoriji bolesti imaju anginu ili povišen krvni pritisak. Kod većine pacijenata se primenjuje kao jedini lek u terapiji za regulisanje krvnog pritiska. Kod nekih pak pacijenata, samostalna primena leka ne daje željene odgovore, pase primenjuje u kombinaciji sa drugim lekovima. Norvasc je inače lek prvog izbora za lečenje ishemije miokarda.

Norvasc

Kontraindikacije (kada se lek ne sme primenjivati)

Ovaj lek se ne sme koristiti kod pacijenata koji su alergični na dihidropiridine ili na neku drugu komponentu u tabletama. Lek se ne sme uzimati u trudnoći, dok traje dojenje, ako imate suženje srčanih zalistaka i nestabilnu anginu.

Novarsc i alkohol nisu posebno kontraindikovani ali se ne preporučuje konzumiranje alkoholnih pića dok traje terapija lekovima za snižavanje krvnog pritiska.

Sadejstvo sa drugim lekovima

Norvasc se bez štetnih efekata može koristiti paralelno sa tiazidskim diureticima, beta blokatorima, inhibitorima enzima konverzije angiotenzina, nitroglicerinom za pod jezik, antibioticima, nesteroidnim protivupalnim lekovima, hipoglikemicima. U svakom slučaju, recite lekaru ako ste na terapiji još nekim lekovima a treba da počnete terapiju Norvascom.

Oprez pri primeni leka je potreban ako bolujete od poremećaja jetre, imate manje od 18 godina ili ste nadavno imali infarkt.

Doziranje

Uvek uzimajte doze ovog leka koje Vam je lekar propisao. Važno je i da ne prekidate terapiju sve dok Vam to lekar ne kaže. Uobičajena doza je jedna tableta Norvasca dnevno koju treba popiti sa malo vode. Tabletu je najbolje uzimati svakog dana u isto vreme. Ako zaboravite da popijete tabletu na vreme, izostavite tu dozu a narednu popijte u odredjeno vreme.

U slučaju predoziranja Vaše stanje se može znatno pogoršati pa zato potražite pomoć lekara!

Nuspojave (mogući neželjeni efekti leka)

Medju neželjena dejstva koja lek Norvasc može da izazove su i glavobolja, oticanje, osipi, osećaj umora i mučnine, bol u desnima, crvenilo kože, omaglica…

Javite lekaru ako primetite bilo kakvu nuspojavu posebno ako traje duže od nedelju dana.

Redje nuspojave su: gubljenje kose, palpitacije srca, slabost, grčevi, nesanica, upala gušterače, jače znojenje, poremečaj vida i poremećaji sa telesnom težinom.

Kao i svi lekovi i Novarsc može izazvati tešku alergijsku reakciju (teško disanje, svrab, otoci i sviranje u grudima), pa se u tom slučaju hitno obratite lekaru za pomoć!

Vrlo retko se od nusefekata leka mogu javiti poremećaji rada jetre, žutica i povećanje dojki kod muškaraca.

Cena leka Norvasc je oko 800 dinara, dok neke njegove zamene mogu biti jeftinije.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.