Normogin – vaginalne tablete

0

Lek NORMOGIN (vaginalete ili gel) sadrži liofilizirani specifični soj Doederlein Bacillusa koji se inače nalazi u vaginalnoj flori žene i osnovni je prirodni odbrambeni mehanizam protiv širenja patogenih mikroorganizama. Zato se Normogin primenjuje za obnavljanje vaginalne flore. Ravnoteža u tom sistemu može biti narušena nekim fiziološkim poremećajima ali i zbog uzimanja nekih lekova. Može se koristiti na primer kod tegoba koje žene osećaju nakon što prodje menstruacija, a to su peckanje, svrab i osećaj neprijatnosti u anogenitalnom predelu.

NORMOGIN je lek koji omogućava da se prirodna bakterijska flora obnovi a unošenjem Laktobacilus-a u vaginu, on se sama ubrzano razmnožava, u tako obnavlja optimalnu vaginalnu kiselost (ph vrednost) i floru. Takodje, okruženje koje kreira lek Normogin, postaje nepovoljno za napad bakterija i drugih opasnih mikroorganizama kao što je na primer kandida. Zdrava vaginalna flora smanjuje rizik od infekcija.

Normogin tablete

Ovaj lek se koristi za terapiju u slučaju obnavljanja fizioloških uslova u vagini koji su nastali kao posledica uzimanja lekova. Inače, ovaj lek nije efikasan za vreme antimikrobne terapije, ali ga treba koristiti odmah nakon završetka.

Kontraindikacije

Normogin je namenjen ženama koje su starije od 18 godina i ne treba dag a koriste osobe koje su mladje. Normogin sadrži laktozu pa se konsultujte sa lekarom oko primene ako ste preosetljivi na laktozu.

Normogin u trudnoći i tokom perioda dojenja

Pošto je Doederlein Bacillus nepatogena bakterija i prirodni sastojak vaginalne flore zdravih žena, sme se koristiti u trudnoći i u fazi dojenja.

Doziranje i način primene

Primenjujte ovaj lek uvek na način koji je to odredio lekar. Uobičajena doza je 1 do 2 vaginalne tablete na dan koje treba staviti duboko u vaginu u trajanju od 7 dana. U težim slučajevima, terapija se nastavlja jednom vaginaletom dnevno još minimum nedelju dana.

Do sada nisu prijavljeni slučajevi prekoračenja doze i nisu poznati efekti predoziranja. Medjutim, nemojte duplirati dozu ako ste zaboravili da primenite lek već lek primenite onda kada Vam je to propisano. Ali ako ste propustili više doza, razgovarajte da lekarom o novoj kuri lečenja.

Preporuka je da ne prekidate lečenje NORMOGIN-om bez obzira na to što simptomi bolesti prestaju, jer se možda mogu ponovo vratiti.

Ako Vam probleme sa reproduktivnim zdravljem pravi kandida, znajte da Normagin nije lek za tu vrstu terapije. Ipak sa vraćanjem vaginalne flore u normalu, vagina postaje okruženje koje neće biti podložno infekcijama i napadu bakterija.

Moguća nuspojave – neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, NORMOGIN može izazvati neželjena dejstva ali se ona neće pojaviti kod svih pacijentkinja. Moguće su reakcije alergije na neke komponente preparata a ozbiljniji nusefekti pri primeni ovog leka za sada nisu evidentirani. Prijavljena su neka blaga neželjena dejstva, poput blage iritacije u predelu nanošenja kao i urtikarija, koja je pak vrlo retko prijavljivana. Ako dobijete kožnu iritaciju ili neku drugu nuspojavu, obavestite svog lekara.

Cena leka Normogin je oko 800 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.