Nolvadex – lek za kancer dojke

0

Nolvadex je lek koji se primenjuje u lečenju zloćudnih bolesti. Tablete Nolvadex proizvodi britanska farmaceutska kuća Astra Zeneca a koja bi bila njegova adekvatna zamena – odlučiće lekar. Prva primena ovog leka je kod raka dojke. Iako se u uputstvu ne navodi da je lek indikovan i za muškarce, za ginekomastiju – moguće je da će lekar odrediti ovaj lek kao specifičnu terapiju i u tim slučajevima.

Kontraindikacije

Nolvadex tablete ne smeju uzimati trudnice. Takodje, postoji mali broj prijavljenih slučajeva spontanih pobačaja, fetalnih smrti i oštećenja kod rođene dece kod žena koje su uzimale Nolvadex, iako uzročno-posledična veza nije ustanovljena.

Ženama se savetuje da izbegavaju začeće tokom lečenja Nolvadexom i da zato obavezno koriste mehanička ili ostala nehormonska kontracepcijska sredstva, tokom terapije ovim lekom.

Nolvadex lek

Kod pacijentkinja koje su u premenopauzi treba isključiti trudnoću, dok one koje tokom terapije ili dva meseca nakon prestanka lečenja Nolvadexom zatrudne treba upoznati sa mogućim štetnim posledicama po plod.

Nolvadex tablete takodje ne treba da koriste ni osobe koje imaju preosetljivost na lek ili bilo koju pomoćnu supstancu u tabletama.

Napomena: Kod žena u premenopauzi lečenje raka dojke ovim lekom, može sprečiti pojavu menstrualnog ciklusa a pimećena je u povećana mogućnost od pojave promena endometrijuma kod žena koje uzimaju Nolvadex što uključuje hiperplaziju, polipe i nastanak karcinoma endometrija i sarkoma uterusa.

Pacijentkinje koje primaju ili su primale Nolvadex, a primete znakove ginekoloških poremećaja, naročito vaginalnog krvarenja, neredovne menstruacije, vaginalnog iscetka ili bolova u materici treba odmah pregledati.

Važno je da lekaru iznesete detaljnu porodičnu istoriju bolesti karcinoma dojke u smislu venske tromboemolije, pa ako ima pokazatelja na protrombotski rizik, bolesnici treba odrediti faktore tromboze a tok lečenja se osredjuej u skladu sa predvidjenim rizicima.

Ženama koje se leče od neplodnosti lek treba prekinuti sa davati bar 6 nedelja prije hirurškog zahvata ili dugotrajne nepokretnosti a ponovo se može davati kada pacijentkinja bude potpuno pokretna.

Sve pacijentkinje se moraju pridržavati preventive u smislu nošenja kompresijskih čarapa tokom hospitalizacije, što raniju pokretljivost i antikoagulacijsku terapiju.

Odmah se javite lekaru ako primetite bilo koji simptom venske tromboembolije.

Interakcije

Ako se ovaj lek koristi zajedno s antikoagulansima kumarinskog tipa može znatno pojačati njihov antikoagulantni učinak pase preporučuje nadzor lekara.

Lek u trudnoći i dojenje

Trudnice i dojilje ne smeju uzimati Nolvadex.

Doziranje i način primene

Doziranje leka odredjuje lekar i moraju se pratiti njegova uputstva! Uobičajene doze: Odrasli : Od 20 do 40 mg dnevno, jednom ili dva puta dnevno. Pri predoziranju su moguće teške farmakološke nuspojave pa se odmah javite lekaru u tom slučaju.

Nuspojave – neželjena dejstva

Iznenadni napadi vrućine (“valunzi”),

Vaginalno krvarenje u sekret iz vagine,

Pruritus vulve i privremeno pojačavanje znakova bolesti,

Ostale tegobe: gastrointestinalne tegobe, glavobolja, vrtoglavica, kožni osip i retko, nakupljanje tečnosti i opadanje kose. Retko se prijavljuje angioedem, zatim smanjenje trombocita, Stevens-Johnson sindrom, bulozni pemfigoid, ciste na jajnicima, neutropenija, venska tromboza, plućna embolija, masna jetra, hepatitis…

Cena leka je nekoliko hiljada dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.