Nolpaza – tablete za želudac

0

Lek Nolpaza sadrži pantoprazol koji ima dejstvo da smanji količinu kiseline koja se stvara u želucu, pa se tako primenjuje u lečenju bolesti creva i želuca koji su uzrokovani kiselinom. Nolpaza tablete se primenjuju kod odraslih i adolescenata starijih od 12 godina u lečenju simptoma kao što su žgaravica, vraćanje kiseline, i bol pri gutanju a koji nastaju zbog povrata želudačne kiseline. Nolpaza se još koristi i za dugoročno lečenje refluksnog ezofagitisa (upala jednjaka).

Kod odraslih se ovaj lek koristi još i za želudac, za sprečavanje pojave ulkusa koji su nastali zbog upotrebe protivupalnih lekova kao što je brufen kao i kod rizične grupe pacijenata kojima su takvi lekovi propisani na duži rok. Lek se još primenjuje sa terapiju kada postoji infekcija uzrokovana bakterijom Helicobacter pylori. Tada se lek koristi u kombinaciji sa antibioticima. Na kraju, Nolpaza se primenjuje i kod Zolinger Elisonovog sindroma i kod drugih stanja koja uzrokuje povećana želudačna kiselina.

Nolpaza tablete

Kontraindikacije

Nolpaza se ne koristi u slučaju alergije odnosno preosetljivosti na pantoprazol, sorbitol ili neki drugi sastojak leka . Važno je da obavestite Vašeg lekara pre terapije ovim lekom ako imate probleme sa jetrom. U većem ste riziku od pojave neželjenih efekata ako već duže vreme koristite antiinflamatorne lekove. Pažnja je potrebna i ako imate smanjene zalihe B vitamina, jer ovaj lek može

dovesti do smanjene apsorpcije tih vitamina.

Ako osetite da naglo gubite na težini, ako povraćate krv, teško gutate, bledi ste i slabi, odmah se javite lekaru zato što je ovaj lek povezan s malim povećanjem infektivnih (zaraznih) proliva.

Možda će Vam biti savetovano da uradite odredjene analize kako biste isključili mogućnost malignih bolesti jer ovaj lek može da ih zamaskira što dovodi do njihovog kasnijeg otkrivanja.

Uzimanje lka Nolpaza, tokom dužeg vremenskog perioda, može blago povećati rizik od preloma kuka ili karlične kosti.

Konsultujte se sa lekarom o primeni ovog leka ako ste netolerantni na neke vrste šećera. Nolpaza i alkohol nisu posebno kontraindikovani ali se ne preporučuje konzumiranje alkoholnih pića tokom terapije ovim lekom.

Nolpaza u trudnoći i dojenje

Ne postoje odgovarajući podaci o primeni ovog leka tokom drugog stanja ali je dokazano da se izlučuje u majčino mleko. Tako da, ako ste u drugom stanju ili imate sumnju da ste trudni, koristićete ovaj lek samo ako Vaš lekar proceni da su pozitivni efekti leka veći od mogućih rizika za plod ili bebu koju dojite.

Doziranje

Obično se uzima jedna tableta sat vremena pre obroka. Tablete se ne lome i ne žvakaju već se gutaju cele s malo vode.

Za liječenje simptoma žgaravice, vraćanja kiseline i bolova pri gutanju uobičajena doza je jedna tableta dnevno. Ovakva terapija bi trebalo da pomogne za dve do 4 nedelje , najkasnije za dva meseca. Ipak, da biste održali to stanje, komnsultujte lekara još koliko dugo treba da pijete dozu održavanja od uobičajene jedne tabletwe dnevno.

Kod ,dugotrajnog lečenja i sprečavanja povrata refluksnog ezofagitisa-uobičajena doza je jedna tableta dnevno. Medjutim, ako se bolest vrati, lekar će Vam možda duplirati dozu. Ista doza se koristi i kod lečenja čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu i kod pacijenata koji neprekidno moraju

uzimati NSAIL (nesteroidne protivupalne lekove).

Terapija u slučaju infekcije bakterijom Helicobacter pylori, obično se pije jedna tableta dnevno uz dodatnu terapiju antibiotikom.

Za dugotrajno lečenje Zollinger-Ellisonovog sindroma i drugih stanja u kojima se proizvodi

previše želudačne kiseline preporučena početna doza je dve tablete dnevno sat vremena pre jela.

Nuspojave – neželjena dejstva

Lek može uzrokovati zamagljen vid pa u tom slučaju namojte upravljati vozilima ni mašinama.

Od nuspojava se mogu javiti teške alergijske reakcije kada je potrebno odmah potražiti lekarsku pomoć, žutilo kože ili beonjača, vrućica, osip, povećani bubrezi uz bolno mokrenje i bol u donjem delu leđa. Mučnina, proliv, povraćanje, nadutost, zatvor, suva usta, bolovi u stomaku, problemi s gasovima, poremećaji spavanja…

Cena leka je od oko 300 do oko 500 dinara u zavisnosti od veličine pakovanja i broja tableta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.