Nitroxolin forte – lek za infekcije mokraćnih puteva

0

Lek Nitroxolin forte proizvodi nemačka farmaceutska kuća Chephasaar chemish. Nitroxolin su antibakterijske meke kapsule za sistemsku upotrebu – antibiotik. Koriste se kod hroničnih infekcija mokraćnih puteva kod odraslih pacijenata i kod dece koja su starija od 14 godina. Paralelni lek je Nitroxolin (zamena). Nitroxolin forte sprečava rast većine uropatogenih bakterija i nekih gljivica kao što je kandida.

Doziranje leka Nitroxolin forte

Za hronične infekcije mokraćnih puteva: odrasli i deca starija od 14 godina uzimaju tri puta po 1 kapsulu dnevno. Kod profilakse recidiva (za preventivu od pojave povratka simptoma infekcije) koriste se jedna do dve kapsule. Kapsule leka se piju sa malo vode jedan sat pre jela a kada je profilaksa u pitanju – najbolje je kapsulu popiti uveče. Kod osoba sa naročito osetljivim želucem, lek se može uzeti 1 – 2 sata posle jela.

Nitroxolin forte lek

Kontraindikacije – kada ne smete primenjivati lek

Nemojte koristiti ovaj lek ako ste preosetljivi na nitroksolin, sojino ulje, boju Cochineal Red A (E124) ili na neku drugu materiju u leku, zatim ako patite od teških poremećaja funkcije bubrega i jetre.

Nitroxolin forte nije predviđen za primenu kod dece.

U slučaju dugotrajne primjene neophodno je redovno kontrolisati pokazatelje funkcije jetre.

Primena ovog leka uzrokuje bojenje urina što može umrljati veš, koji se ipak lako ispira. Preporuka je da tokom terapije nosite pamučni veš a izbegavate sintetiku.

NITROXOLIN forte, hrana, piće i alkohol

Interakcije sa hranom ili pićem za vreme korišćenja Nitroxolina nisu poznate.

Nitroxolin forte u trudnoći i dojenje

Nitroxolin forte smete uzimati samo ako je lekar posle razmatranja rizika, ocenio da Vam je ovaj lek zaista neophodan.

Iako nema podataka o prelasku leka u majčino mlijeko, Nitroxolin forte ne bi trebalo da se primjenjuje u periodu dojenja. Kod nivorodjenčadi je moguće da se pojavi negativan uticaj na fiziološku crevnu floru, proliv ili gljivice u crevima.

Predoziranje: Za sada nisu registrovane nuspojave u slučaju uzimanja većih doza leka ali se tbog sigurnosti obavezno javite lekaru. Ukoliko ste zaboravili da uzmete jednu dozu Nitroxolina forte, nemojte to nadoknađivati uzimanjem dvostruke doze odjednom već nastavite sa uzimanjem leka prema dotadašnjem rasporedu.

Moguće nuspojave (neželjeni efekti)

Kao i drugi lekovi, tako i Nitroxolin forte može zazvati neke nuspojave. Vrlo retko može doći do žute obojenosti beonjače i izlučivanja aktivne materije iz leka putem znoja.

Često može doći do želučanih i crevnih tegoba ( mučnina, povraćanje, proiv). Ove tegobe se uglavnom povlače tokom lečenja i ne zahtevaju prestanak terapije. Manje često su prijavljene alergijske kožne reakcije (crvenilo, svrab) koje su ili prolaznog karaktera, ili se spontano povlače po prekidu terapije. Za vreme uzimanja ovog leka, moguće su i promene krvne slike dok vrlo retko dolazi do pojave neuroloških nuspojava kao što su umor, glavobolja, vrtoglavica i nesigurnost za vreme hodanja.

Napomena: Prekidanje lečenja Nitroxolinom forte moglo bi da dovede do ponovnog razvoja infekcije. U slučaju prekida liječenja u trajanju dužem od jednog dana, javite se lekaru za savet.

Cena leka Nitroxolin forte je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.