Nimulid – lek protiv bolova

0

Nimulid je nesteroidni antiinflamatorni lek. Aktivna materija je nimesulid, a tablete se primenjuju u otklanjanju bolova, akutnih bolova i protiv menstrualnih bolova.

Kontraindikacije

Recite lekaru ako uzimate neke lekove, patite od neke hronične bolesti, imate neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na lekove.

neke od njih. Ne koristite Nimulid ni ako već uzimate paracetamol ili neki drugi nesteroidni antiinflamatorni lek; zatim ako ste alkoholičar, zavisnik od lekova, u slučaju da imate smanjenu funkciju jetre, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, krvarenje želuca ili creva, ako ste imali moždani udar, imate problem sa zgrušavanjem krvi, patite od bolesti srca ili bubrega, ako imate grip ili groznicu, (Nimulid nije lek za temperaturu) u trudnoći, u toku dojenja, u kombinaciji sa alkoholom, jer može izazvati oštećenja jetre, niti ako imate manje od 12 godina.

Nimulid lek

Napomena: Numulid može biti opasan po zdravlje ako se prekorači dnevna doza ili ako se primenjuje duže od preporučenog trajanja terapije. Morate biti oprezni i konsultovati se sa lekarom ako imate srčane probleme, ako ste imali srčani udar ili imate faktore rizika kao što su visok krvni pritisak, dijabetes, visok holesterol ili ako ste pušač. Nimulid može umanjiti plodnost kod žena.

Ako planirate da Nimulid primenite posle vadjenja zuba, protiv glavobolje ili protiv zubobolje, o tome se konsultujte sa lekarom.

Nimulid i trudnoća

Od šestog meseca trudnoće ni pod kojim uslovima se ne koristi lek nimulid jer može uzrokovati ozbiljne posledice na srce, pluća i bubrege Vašeg deteta. Iako nije poznato da li se lek izlučuje u majčino mleko, Nimulid se ne sme koristiti tokom perida dojenja.

Pošto tokom korišćenja ovog leka neki pacijenti osećaju vrtoglavicu, nesvesticu ili pospanost, posle uzimanja leka Nimulid, nemojte voziti niti upravljati mašinama ako primetite da lek tako deluje i na Vas.

Doziranje leka Nimulid

Uvek uzimajte lek Nimulid onako kako Vam je lekar propisao. Tableta nimulid se pije sa malo vode, ne preporučuje se sisanje, a uobičajena doza je jedna tableta leka dva puta dnevno, nakon obroka. Nimulid se ne koristi duže od 15 dana.

Predoziranje: Simptomi predoziranj su nezainteresovanost, pospanost, mučnina, povraćanje i bol u gornjem delu stomaka, pa se u tom slučaju javite lekaru za pomoć.

Nuspojave – neželjeni efekti tokom primene leka

Kao i svi lekovi tako i Nimulod može uzrokovati neke nuspojave. Ukoliko primetite neku od sledećih pojava, prekinite primenu leka i odmah se javite doktoru: neprijatan osećaj ili bol u stomaku, krvarenje iz stomaka ili creva, crna stolica, promene na koži u vidu osipa ili crvenila, suv kašalj ili teškoće pri disanju, ako koža ili beonjače poprime žutu boju, neočekivane promene u količini ili izgledu mokraće, nadutost lica, stopala ili nogu.

Česta neželjena dejstva su : proliv, mučnina, povraćanje blage promene u krvi, a povremena neželjena dejstva mogu biti otežano disanje, vrtoglavica, povećani krvni pritisak, zatvor, nadutost stomaka, čir na dvanaestopalačnom crevu ili želucu i pucanje čira, svrab osipi, jače znojenje i otečenost .

Cena pakovanja Nimulid tableta je oko 350 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.