Neo-angin – protiv infekcija usta i grla

0

Lek Neo-angin (tablete, pastile, septolete ili lozenge) je antiseptik koji se koristi za usta i za grlo. Primenjuje se i u prevenciji i za efikasnu ranu terapiju manjih infekcija usta i grla kako bi se smanjila potreba za terapijom antibioticima.

Infekcije koje uzrokuju zapaljenja ove vrste praćene su narednim simptomima: kašalj, bol u grlu, promuklost, katar, prehlade, angina, zapaljenje sluzokože u ustima i desni.

Lek Neo Nagin se, osim za odrasle, može koristiti i za decu ako imaju više od 6 godina.

Neo-angin lek

Kontraindikacije (Kada ne smete koristiti lek Neo Angin)

Lek Neo-angin ne smete primenjivati ukoliko imate alergiju na neku od aktivnih supstanci u tabletama kao što su: (amilmetakrezol, 2,4-dihlorbenzil alkohol, levomentol) ili na bilo koji drugi sastojak leka. Pošto Neo Angin sadrži maltitol, recite Vašem lekaru ako patite od šećerne bolesti.

Takodje, ako bolujete od retkog naslednog oboljenja netolerancije na fruktozu, i to recite Vašem lekaru pre uzimanja leka Neo Angin. Iako interakcije sa drugim lekovima za sada nisu poznate, recite lekaru i farmaceutu ako uzimate ili ste do nedavno uzimali bilo koje druge lekove.

Lek Neo-angin se može uzimati nezavisno od hrane ili pića a Neo Angin i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Primena leka Neo-angin u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili ste u periodu dojenja, morate se posavetovati sa svojim lekarom ili farmaceutom. Zbog nedostatka podataka nije moguće u potpunosti isključiti rizik po plod, koji bi mogao da izazove Neo Angin, ali se ipak bez konsultacije sa lekarom primena Neo Angina u trudnoći i tokom dojenja ne preporučuje. Neka ispitivanja na životinjama su pokazala da nema opasnosti od posledica po plod.

Doziranje leka Neo Angin

Lek Neo-angin treba da uzimate uvek onako kako Vam je to propisao lekar.

Uobičajene doze: odrasli i deca koja imaju više od 6 godina treba da na svaka 2 do 3 sata u ustima polako rastope jednu lozenge Neo Angina. Najveća dnevna doza je 6 lozengi.

Važna napomena: Javite se obavezno lekaru ako Vam se simptomi bolesti pogoršaju ili ako Vam ne bude bolje posle 3 do 4 dana. Do sada nisu zabeleženi slučajevi predoziranja.

Ako ste zaboraviii da uzmete Neo-angin nemojte nikada duplirati narednu dozu, već narednu popijte u propisano vreme.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Neo-angin  sadrži boju Ponceau 4R 80% (E124), koja nekada može biti uzrok alergijske reakcije. Neo Angin ne utiče na sposobnost upravljanja mašinama ili vozilima.

Neo-angin, kao i drugi lekovi, može da uzrokuje neka neželjena dejstva, ali se ona neće ispoljiti kod svih pacijenata.

Posle upotrebe ovog leka primećena su naredna neželjena dejstva:
Veoma retko: nadražaj sluznice usta, ždrela i želuca. Moguće su i alergijske reakcije.

Ako neka nuspojava postane ozbiljna, javite se doktoru.

Šta sadrži lek Neo-angin?

Izmedju ostalog, Neo angin sadrži ulje zvezdastog anisa i ulje pitome nane. Osim osnovnog leka Neo Angin, postoje i lozenge sa žalfijom.

Cena leka Neo angin je oko 500 dinara. Kutija sadrži 24 lozenge u blister pakovanju.Može se dobiti i bez lekarskog recepta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.