Nebilet – lek za snižavanje pritiska

0

Lek Nebilet je kardiovaskularni lek koji spada u grupu selektivnih blokatora beta receptora. Nebilet tablete deluju na kardiovaskularni sustav jer sprečavaju ubrzani rad srca, pa tako šire i krvne žile, što doprinosi sniženju krvnog pritiska. Nebilet se osim za pritisak, primenjuje kao lek za srce, uz druge lekove za lečenje blagog do umerenog hroničnog zatajenja srca kod pacijenata starijih od 70 godina.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Nebilet ako ste alergični na nebivolol ili bilo koji drugi sastojak tableta. Takodje, ne treba da primenjujete Nebilet ako imate poremećaj niskog krvnog pritiska, ako patite od ozbiljnih poremećaja cirkulacije u rukama i nogama , u slučaju da imate vrlo spore otkucaje srca (manje od 60 u minuti) ili ako patite od drugih ozbiljnih poremećaja srčanog ritma.

Nećete koristiti ovaj lek ni ako zbog cirkulatornog šoka radi akutnog zatajenja srca primate intravensku terapiju, ako imate astmu, tumor nadbubrežne žlijezde, poremećaj jetrene funkcije ili metabolički poremećaj.

Nebilet tablete

Pošto Nebilet može uzrokovati omaglicu i umor ako primetite te simptome, nemojte upravljati vozilima ni mašinama. Nebilet sadrži laktozu pa ako imate bolest nepodnošenja nekih šećera, prije nego što počnete koristiti Nebilet, obratite se lekaru.

Oprez je potreban ako imate ili se tokom terapije razvije neki od sledećih poremećaja: nenormalno usporeni otkucaji srca, bol u grudima, srčani blok prvog stupnja, loša cirkulacija u rukama ili nogama, bolovi pri hodanju nalik na grčeve, problemi s disanjem ili dijabetes, zatim preterano aktivna štitnjača, alergije, i ako morate na operaciju. Lečenje ne smete naglo prekinuti, osim ako to ne kaže lekar.

Nebilet i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Primena kod dece i adolescenata

Ne preporučuje se primena Nebileta kod dece i adolescenata jer nema dovoljno podataka o uticaju, lečenju i mogućim posledicama u toj grupi populacije.

Uzimanje drugih lekova s Nebiletom

Obavestite lekara ako već pijete neke lekove a posebno sledeće: amiodaron, amlodipin, cibenzolin, klonidin, digoksin, diltiazem, dizopiramid, felodipin, flekainid, guanfacin, hidrokinidin, lacidipin, lidokain, metildopa, meksiletin, moksonidin, nikardipin, nifedipin, nimodipin, nitrendipin, propafenon, kinidin, rilmenidin, verapamil, barbiturate, fenotiazin, tioridazin, amitriptilin, paroksetin, fluoksetin, anestetike, lekove za glaukom i dilataciju zenice.

Nebilet tablete se uzimaju za vreme obroka. Mogu se uzimati s hranom ili na prazan želudac, a najbolje je tabletu popiti s malo vode.

Nebilet u trudnoći i dojenje

Nebilet se ne sme koristiti tokom trudnoće, osim ako to zaista nije prekopotrebno. Lek se ne preporučuje ni dojiljama.

Doziranje i način primene

Za lečenje hipertenzije uobičajena doza je jedna tableta na dan. Lek treba svakog dana piti u isto vreme, dok će bolesnici starijeg doba terapiju početi sa pola tablete dnevno. Učinak na sniženje krvnog pritiska se oseća posle nedelju , dve, redje nakon mesec dana terapije.

Za lečenje hroničnog zatajenja srca terapija počinje četvrtinom tablete na dan. Posle 1 do 2 sedmice, lekar će možda povećati dozu na pola tablete na dan, a potom na jednu tabletu na dan i na kraju na 2 tablete na dan, sve do postizanja adekvatne doze. Maksimalna preporučena doza je 2 tablete na dan.

Nuspojave

Česte nuspojave su glavobolja, omaglica, proliv, peckanje, svrab, kratak dah, umor, otoci, srčane smetnje, impotencija, povraćanje, noćne more, depresija, smetnje sa probavom, nesvestica…

Cena leka je oko 850 dinara. Zamena za Nebilet je lek Nebivolol.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.