Nasonex – sprej za nos

0

Lek nasonex kao sprej za nos sadrži mometazonfuroat i pripada grupi lekova koji se zovu kortikosteroidi. Nakon sasvim male količine koja se naprska u nos, dolazi do ublažavanja upale, kijavice, svraba, začepljenosti i curenja iz nosa.

Primena Nasonexa

Nasonex se koristi za lečenje simptoma sezonskog alergijskog rinitisa i celogodišnjeg alergijskog rinitisa kod odraslih i za decu koja su starija od 6 godina. Kod odraslih pacijenata, ovaj sprej za nos takođe se koristi za lečenje nazalnih polipa.

Peludna groznica je alergijska reakcija koja se javlja u određeno doba godine a uzrokovana je udisanjem peludi drveća, trava, korova ili udisanjem plesni ili spora gljivica. Celogodišnji alergijski rinitis se javlja tokom cele godine a uzrok mogu biti grinje, dlake, perje, prašina pa i neke vrste hrane.

Nasonex sprej

Nazalni polipi su male izrasline u sluznici nosa koje obično zahvataju obe nosnice. Glavni simptom je osjećaj začepljenosti nosa koji utiče na disanje kroz nos a nekada i osećaj bez mirisa.

Kontraindikacije

Nemojte primjenjivati Nasonex ako ste alergični na mometazonfuroat ili neki drugi sastojak Nasonex spreja za nos, ako imate infekciju sluznice nosa niti u slučaju da ste nedavno imali operaciju ili ozledu nosa. Oprezno koristite Nasonex ako imate ili ste imali tuberkulozu, ako bolujete od herpesa na oku, koristite kortikosteroide, ni ako imate cističnu fibrozu. Ako imate sinuse, odnosno probleme sasinusima, posavetujte se salekarom pre početka korišćenja ovog spreja.

Nasonex i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Nasonex u trudnoći i dojenje

Ne smete primenjivati Nasonex ako ste trudni, osim ukoliko lekar nije odredio drugačije. Isto pravilo važi i za dojenje.

Korišćenje i doziranje

-Peludna groznica i celogodišnji rhinitis: Za odrasle i decu iznad 12 godina uobičajena doza je dva uštrcaja u svaku nosnicu jednom dnevno. Kada se simptomi ublaže, verovatno ćete nastaviti sa jednim uštrcajem u svaku nosnicu. Maksimalna dnevna dozu je 4 uštrcaja u svaku nosnicu jednom dnevno.

Deca starosti od 6 do 11 godina koriste uobičajenu dozu – jedan uštrcaj u svaku nosnicu jednom dnevno. Pažnja – dugotrajna primena ove vrste kortikosteroida može dovesti do usporavanja rasta deteta.

-Nazalni polipi: Uobičajena početna doza za starije od 18 godina je dva uštrcaja u svaku nosnicu jednom dnevno a ako se simptomi ne ublaže posle 5, 6 nedelja terapije, dnevna doza se može povećati na dva uštrcaja u svaku nosnicu dvaput dnevno.

Priprema spreja za primenu: Nasonex sprej za nos sadrži zatvarač koji štiti mlaznicu i održava je čistom. Uvek skinite zatvarač pre upotrebe, nežno protresite bočicu, stavite mlaznicu između kažiprsta i srednjeg prsta, a palac pod bočicu. Mlaznicu usmerite od sebe a potom prstima stisnite prema dole kako bi sprej štrcnuo. Nagnite glavu napred i udišite kroz nos blago a dok udišete, štrcnite mlaz u nos pritiskom prstima prema dole pa izdahnite kroz usta. Ponovite korak kako biste udahnuli drugi uštrcaj u istu nosnicu i izdahnite kroz usta.

Moguće nuspojave

Alergijske reakcije retko se mogu javiti odmah nakon primene Nasonex spreja za nos.Vrlo retko reakcije mogu biti teške – teško piskanje pri disanju ili teško disanje.

U retkim slučajevima mogu se javiti glaukom, poremećaji vida ili septumi u novcu.

Cena leka je oko 1 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.