Naltrexone – tablete kao pomoć pri odvikavanju od opoida

0

Lek Naltrexone se koristi u okviru programa lečenja koje pacijentima pomaže u ostavljanju opoida. Tablete Naltrexone pripadaju grupi lekova koji su poznati pod imenom – opioidni antagonisti. One imaju dejstvo da blokiraju osećaj euforije i pojačanog raspoloženja koje se oseća posle primene opoida.

Tokom lečenj ovaj lek će smanjiti želju za opioidima a sam neće izazvati zavisnost.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Naltrexone tablete u slučaju da ste alergični na naltrekson ili neki drugi sastojak ovog leka, zatim ako bolujete od hepatitisa ili zatajenja jetre, ako imate razvijenu zavisnost od opioida i uzimate ih i dalje, ako imate simptome ustezanja nakon injekcije naloksona ili u slučaju pozitivnog rezultata urinskog testa na opioide. Nemojte koristiti ove tablete ni ako pijete lekove koji sadrže opioide, ako koristite metadon ni ako bolujete od teškog zatajenja bubrega.

Naltrexone tablete

Mere opreza

Naltrexone tablete smete koristiti samo nakon konsultovanja sa lekarom. Sve dok ste na terapiji ovim lekom, ne smete uzimati opoide.

Iako će Naltrexone blokirati neke učinke opioida, kao što je povišeno raspoloženje, ako ih uzmete u visokoj dozi, mogu nastupiti poteškoće s disanjem i problemi s krvotokom.

U slučaju da Vam je potrebna anestezija zbog hitnog zahvata, morate dobiti neopijatske anestetike.

Možete biti i osetljiviji na nuspojave a takodje nikako nemojte pokušavati da uklonite blokirajuće dejstvo Naltrexone visokim dozama opioida.

Pošto su problemi s jetrom uobičajeni kod osoba koji su zavisne od opoida, lekar će Vas uputiti na analize pre ali i tokom lečenja.

Napomena: Osobe koje su zavisne od opioida, imaju jači rizik od pojave depresije, javljanja misli o samoubistvu i pokušaja samoubojstva. Ako ste depresivni, javite se lekaru.

Tablete Naltrexone ne smeju se koristiti kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina.

Obavestite lekara ako uzimate Naltrexone a nastala je potreba da uzmete lekove protiv kašlja, proliva ili bolova, jer takvi lekovi mogu da sadrže opioide (analgetici, antitusici, neuroleptici,

barbiturati, benzodiazepini, hipnotici, meprobamat, amitriptilon, doksepin, mianserin, trimipramin, antihistaminici, akamprozat, tioridazin…)

Uzimanje leka u trudnoći, dojenje i uticaj na plodnost

Ako ste trudni ili dojite, sumnjate da ste u drugom stanju ili imate potomstvo u planu, pre uzimanja ovog lekase javite lekaru. Naltrexone se sme uzimati tokom trudnoće samo kada lekar proceni da je korist za majku veća od mogućeg rizika. Inače se ne preporučuje dojenje tokom lečenja Naltrexonom.

Naltrexone tablete mogu izazvati omaglicu i opštu slabost pa tako narušiti mentalne sposobnosti potrebne za upravljanje vozilima i mašinama pa budite oprezni i nemojte voziti.

Nuspojave

Naltrexone sadrži laktozu pa, ako imate bolest nepodnošenja nekih šećera, pre terapije ovim lekom, posavetujte se sa svojim lekarom.

Vrlo često se mogu javiti glavobolja, osećaj nemira, nervoza, teskoba, nesanica, bolovi u trbuhu, mučnina i/ili povraćanje, bolovi u zglobovima i mišićima, opšta slabost …

Doziranje

Uvek uzimajte ovaj lek onako kako Vam je lekar to propisao. Neophodno je da prestanete sa uzimanjem opioida minimum 7 do 10 dana pre početka lečenja. Proveru će uraditi lekar pre početka lečenja. Prvog dana terapije uzima se pola tablete Naltrexone aposle toga uobičajena doza je jedna tableta dnevno (50 mg). Moguće je da će Vam biti propisana veća doza u zavisnosti od potreba lečenja. Uobičajeno trajanje lečenja je tri meseca, ali u nekim slučajevima, lečenje može biti duže.

Predoziranje: Ako uzmete više Naltrexone leka nego što je trebalo, odmah o tome obavestite lekara.

Cena leka je oko 6 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.