Mydocalm – lek za opuštanje mišića

3

Mydocalm tablete su mišićni relaksans sa centralnim delovanjem i koriste se kod stanja povišenog tonusa skeletnih mišića u slučaju poremećaja poput oštećenja piramidnog trakta, multiple skleroze, cerebrovaskularnih poremećaja, mijelopatije, encefalomijelitisa, zatim kod spondiloze i spondiloartroze, cervikalnog i lumbalnog sindroma. Mydocalm takodje kao miorelaksans opušta bolno zategnute mišiće kod išijasa i sličnih zdravstvenih problema.

Lek Mydocalm se koristi se i za terapiju artroze velikih zglobova i rehabilitaciju nakon ortopedskih i traumatoloških hirurških zahvata.
Nemački proizvodjač leka je u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije obavestio zdravstvene radnike da indikacije za primenu Mydocalma treba maksimalno suziti kao i da se lek u vidu injekcija dalje ne treba upotrebljavati.

Zamena za ovaj lek je Tolperizon. Mnoge farmaceutske kompanije ova lek ipak proizvode pod imenom Mydocalm, što predstavlja njegovo generično ime.

Mydocalm lek

Kontraindikacije

Mydocalm se ne sme primenjivati za decu kao ni kod žena u trudnoći. Ovaj lek ne treba da koristite ni ako dojite ili patite od mijastenije gravis. Postoje samo ograniceni podaci o eventualnom dejstvu ovog leka na plod ili na decu. Takodje, nije poznato da li se Mydocalm izlučuje u majčino mleko.

Doziranje leka Mydocalm

Za odrasle, uobičajena doza ovih tableta je izmedju 150 i 450 mg, ali podeljeno u tri doze. Lekar će doziranje tokom lečenja prolagodjavati u zavisnosti od potreba i odgovora pacijenta na terapiju. Nakon što se tableta Mydocalma popije, njeno maksimalo dejstvo se oseća za oko sat i po vremena.

Predoziranje: U slučaju predoziranja, morate se odmah javiti lekaru. Prijavljeni su slučajevi trovanja usled predoziranja ovim lekom i to sa smrtnim ishodom. Davanje Mydocalma deci u većim dozama može da uzrokuje jaku uzbudjenost i nemir.

Interakcija sa drugim lekovima

Mydocalm je lek koji nema značajnije interakcije sa drugim lekovima. Ipak, nije isključeno da će biti potrebo redukovanje doze ako se treba koristiti paralelno sa lekovima kao što su benzodiazepini ili nesteroidni anti-inflamatorni lekovi.

Oprez: Mydocalm se mora koristiti uz oprez zato što ima dejstvo na psihomotorne sposobnosti tela. Zato i nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilima ili zahtevnijim mašinama tokom terapije a naročito ako se uz lek konzumira i alkohol.

Nuspojave (neželjena dejstva leka)

Kao i drugi lekovi, tako i Mydocalm tablete mogu da uzrokuju neke neželjena dejstva ali se ona neće javiti kod svih pacijenata.

Nuspojave koje se mogu javiti tokom upotrebe Mydocalm tableta su mučnina uz povraćanje, hipotenzija, glavobolja, kožni osip i angioedem. Potrebno je posebno voditi računa o mogućim reakcijama preosetljivosti prilokom primene tolperisona i ako se njeni simptomi jave, lečenje se odmah prekida a pacijent treba da se javi lekaru.

Mydocalm i njegova primena kod dece

Pre korišćenja bilo kog leka, a posebno ako je namenjen detetu, morate se konsultovati sa lekarom. Mydocalm nije namenjen za lečenje dece.

Cena leka je oko 350 dinara. Mydocalm se u apotekama može naći u pakovanju sa tri blistera po 10 tableta u dozi od 150 mg.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

3 komentara

  1. Dobar dan,
    kako bih ja mogla naruciti ovaj lek: Mydocalm Filmtabletten?
    Pozdrav
    Dragica

  2. Da li bi lek Mydocalm pomogao kod ukocenosti i utrnulosti ruku i nogu nastalih usled problema sa kicmom?