Mucoplant sirup – protiv kašlja kod dece

0

Mucoplant sirup je lek koji se koristi kao blag, efikasan lek protiv kašlja i za smanjenje bronhijalne sekrecije za decu, ali ne i za bebe mladje od 2 godine.

Iako tradicionalni lek, on je osavremenjen u skladu sa najnovijim farmakološkim istraživanjima. Pošto se simptomi prehlade kao što su kašalj i bronhitis retko javljaju izolovano, moguće je, za lečenje od prehlade, kombinovanje ovog sirupa sa drugim biljnim lekovima.

Važno je da, u se ukoliko se Vaši simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje posle 5 dana, morate obratititi lekaru.

Mucoplant sirup

Kontraindikacije

Lek Mucoplant sirup ne smete koristiti ako ste preosetljivi na bilo koji sastojak preparata. Vodite računa ukoliko ne tolerišete neki od šećera.Mucoplant sirup sadrži kalijum-sorbat koji je štetan za osobe na dijeti sa smanjenim unosom kalijuma. Sirup nije namenjen deci mlađoj od 2 godine.

Mere opreza

Pažljivo primenjujte ovaj lek ako imate retko hereditarno oboljenje intolerancije fruktoze. Mucoplant sirup sadrži kalijum-sorbat koji je štetan za osobe na dijeti sa smanjenim unosom kalijuma a povećan unos kalijuma može uzrokovati želudačne tegobe i dijareju.

Napomena: Mucoplant sirup sadrži alkohol.

Primena drugih lekova i Mucoplant

Do sada nisu bile zapažene interakcije sa drugim lekovima a uticaj hrane i pića na sirup nema značaj.

Primena leka u periodu trudnoće i dojenja

Tokom trudnoće ili perioda dojenja morate pitati lekara o primeni bilo kog leka. Ne treba koristiti Mucoplant sirup u trudnoći i tokom dojenja, ako nam to izričito ne savetuje lekar.

Sadržaj

Mucoplant sirup Dr.Theiss sadrži ekstrakt bokvice (Plantaginis extractum fluidum) sa 20% (težinski) etanola.

U pakovanju od 100ml Mucoplant sirupa nalazi se 21,06g saharoze, 15,06g glukoze i 14,31g fruktoze.

Sto grama sirupa sadrži: 5g ekstrakta (u obliku tečnog ekstrakta) (0,9-1,1:1) iz Ribwort Plantain (Plantaginis lanceolatae folium) (list bokvice); rastvarač za ekstrakciju: etanol 20% (m/m) Pomoćne supstance: sirup šećerne repe, sirup invertnog šećera, voda, prečišćena, med, kalijum-sorbat, etarsko ulje pitome nane.

Doziranje leka Mucoplant

Ako nije drugačije propisano, na svakih 2 do 3 sata treba uzimati sledeće doze: odrasli jednu veliku kašiku, deca školskog uzrasta jednu kafenu kašiku, a mala deca pola kafene kašike sirupa.

Mukoplant sirup je prijatnog ukusa i može se uzimati nerazblažen.

Nuspojave – moguća neželjena dejstva sirupa

Neželjena dejstva tokom primene ovog sirupa za sada nisu zapažena.

Mucoplant sirup za kašalj od bokvice

Mucoplant sirup od bokvice deluje umirujuće na iritiranu sluzokožu formirajući zaštitni sloj na njoj.Takodje ima i anti-inflamatorno i anti-mikrobno svojstvo.

Sadržaj

Sto mililitara sirupa sadrži 5 g tečnog ekstrakta lista muške bokvice (Plantago lanceolata L. folium) ekstraktant: Etanol 20% (m/m). Ostali sastojci su: kalijum sorbet, saharoza, glukoza, fruktoza i pročišćena voda.

Doziranje

Odrasli i deca iznad 12 godina: 45 ml (3 puta 15 ml) tri puta dnevno. Deca od 6-12 godina 5 ml tri puta dnevno. Deca od 2-5 godina 2,5 ml tri puta dnevno

Dostupna pakovanja sirupa su od 100 ml i 250 ml.

Cena leka u apotekama je oko 600 dinara. Proizvođač: Dr.Theiss, Nemačka. Lek se može nabaviti bez lekarskog recepta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.