Mucodyne – lek za lakše iskašljavanje

0

Lek Mucodyne (kapsule, tablete i sirup za decu) sadrži karbocistein. Ovaj lek je mukolitik i koristi se za smanjenje gustine odnosno viskoznosti bronhijalnog sekreta i za olakšavanje njegovog iskašljavanja.

Mucodyne se koristi i u pomoćnoj terapiji bolesti organa za disanje koje karakteriše otežano disanje i jak i gust sekret.

Kontraindikacije

Lek MUCODYNE ne smete koristiti ako ste alergični na karbocistein ili na neku od pomoćnih supstanci u kapsulama. Mucodine takodje nije lek koji treba da koriste pacijenti sa čirem na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Mucodyne lek

Poseban oprez i konsultovanje sa doktorom je neophodno ako bolujete od naslednog oboljenja netolerancije na galaktozu. Sirup sadrži šećer pa zato budite oprezni.

Mucodyne u trudnoći i dojenje

Ne savetuje se korišćenje ovog leka ako ste u drugom stanju ili ste u fazi dojenja ili planirate da dojite. Ako ste trudni, planirate trudnoću ili postoji mogućnost da ste trudni – obratite se Vašem lekaru.

Doziranje kapsula Mucodyne

Uzimajte ovaj lek uvek onako kako Vam je to propisao lekar.

Stariji pacijenti lečenje počinju dozom od 2 kapsule 3 puta dnevno. Doza se postepeno smanjuje ako dodje do poboljšanja simptoma, i to obično na 1 kapsulu 4 puta dnevno. Kapsule se ne preporučuju za primenu kod dece, već se u tom slučaju savetuje sirup za decu (pedijatrijski sirup).

Iako osećate poboljšanje, nemojte prekidati lečenje MUCODYNOM bez saveta Vašeg lekara koji će odrediti kada i na koji način treba da prestanete sa terapijom.

Ako ste zaboravili da uzmete ovaj lek, uzmite dozu čim se setite osim ako nije vreme za sledeću. Nikada ne duplirajte doze u smislu nadoknade one propuštene.

Predoziranje: U slučaju predoziranja – odmah se javite lekaru. Zbog predoziranja Mucodyne sirupom, moguća je pojava stomačnih tegoba.

Doziranje sirupa Mucodyne

Odrasli i stariji pacijenti uzimaju početnu dnevnu dozu od 2250 mg karbocisteina u podeljenim dozama,. Doza se sa postizanjem terapijskog odgovora postepeno smanjuje na 1500 mg dnevno u podeljenim dozama: 15 ml sirupa 3 puta dnevno se smanjuje na 10 ml 3 puta dnevno.

Uobičajena dnevna doza kod dece je 20 mg po kilogramu telesne težine i to u podeljenim dozama. Preporučuje se upotreba pedijatrijskog sirupa od 25 mg/ml i to u sledećim dozama: Deca starosti od dve do pet godina: 2,5 – 5 ml četiri puta na dan a deca od 5 – 12 godina: 10 ml tri puta dnevno.

Napomena: Otvoreni Mucodyne sirup se može koristiti 30 dana nakon otvaranja.

Moguće nuspojave (neželjeni efekti leka)

Kao i svi lekovi, tako i Mucodyne može uzrokovati neke neželjene reakcije ali se one neće javiti kod svih pacijenata. Moguće su alergijske reakcije koje karakterišu ospe, problemi sa disanjem, otoci na usnama, po licu, otok grla ili jezika, kao i alergijske eruptivne promene po koži. Prijavljena je i krv u ispovraćanom sadržaju ili crno prebojena stolica jakog mirisa.

Lek Mucodyne ne utiče nasposobnost upravljanja vozilima niti mašinama.

Cena leka Mucodyne sirup za decu je oko 250 dinara,a onaj namenjen odraslima je nešto skuplji.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.