Movalis – lek protiv bolova

0

Movalis (ampule i tablete) je nesteroidni protivupalni antireumatik. Njegovo dejstvo je i analgetsko (za bolove) i antipiretsko. Movalis nije lek za glavobolju. Izdaje se samo na lekarski recept.

Namena: Lek Movalis se koristi u kratkotrajnom lečenju pogoršanja osteoartritisa, kod dugotrajnog lečenja reumatoidnog artritisa i spondilitisa.

Interakcije sa drugim lekovima

Movalis može reagovati sa drugim nesteroidnim protivupalnim lekovima i salicilatima. Paralelnom primenom se povećava rizik od čira na želucu i krvarenja.

Movalis lek

Pacijenti koji koriste diuretika moraju najpre da sprovedu analize funkcije bubrega i da se redovno hidriraju. Takodje, ne preporučuje se paralelna upotreba ovog leka i antikoagulanasa. Ako se paralelno koriste trombolitici i antitrombolitici, moguć je veći rizik od krvarenja.

Napomena: nesteroidni protivupali lekovi smanuju dejstvo spirale za kontracepciju kod žena.

Pošto ovaj lek povećava nivo litijuma, ne preporučuje se njegovaparalelna primena sa litijumom.

Kontraindikacije (kada se Movalis ne primenjuje)

Movalis se ne sme koristiti u trudnoći i periodu dojenja, jer se lek izlučuje u majčino mleko, zatim u slučaju preosetljivosti na neki od sastojaka leka, na aspirin, kod pacijenata koji imaju čir na želucu, probleme sa bubrezima, zatajenje srca ili krvarenje iz probavnog sistema.

Movalis se ne primenjuje za lečenje dece mladje od 15 godina. Movalis i alkohol nisu posebno kontraindikovani, ali se konsultujte o njegovoj primei ako češće konzumirate alkoholna pića.

Pacijenti koji pate od nekog od poremećaja nepodnošenja nekih vrsta šećera, moraju se konsultovati sa lekarom.

Doziranje Movalis tableta

Movalis tablete se piju sa vodom ili nekom drugom tečnošću i to za vreme obroka. Doziranje kod egzacerbacije osteoartritisa je 7,5 mg jednom na dan a maksimalna dnevna doza je 15 mg. Za terapiju reumatoidnog artritisa i ankilozantnog spondilitisa – dnevna doza je 15 mg a može se smanjiti na 7,5 mg, uskladu sa odgovorom na terapiju. Maksimalna dnevna doza je 15 mg, ali kod bolesnika koji su na dijalizi maksimalna devna doza je 7,5 mg dnevno. Pacijenti sa poremećenom funkcijom jetre ne zahtevaju prilagodjavanje doze.

Predoziranje – simptomi

U slučaju predoziranja se morate odmah javiti lekaru. U simptome predoziranja spadaju: mučnina i povraćanje, pospanost, letargija…

Neželjena dejstva (nuspojave)

Kao i svi lekovi, i Movalis može da izazove neka neželjena dejstva ali se ona neće javiti kod svih pacijenata.

Od nuspojava pri primeni Movalisa zabeleženi su anemija, poremećaji u imunom sistemu, poremećaji stanja krvne slike, nesanica, more, povišen krvni pritisak, glavobolja, poremećaji u raspoloženju, vrtoglavica, tinitus, mučnina, dispepsija želuca, problemi sa vidom, dijareja, nadutost, povraćanje.

Na koži se mogu javiti osipi i svrab. Nešto redje se javljaju promene kod laboratorijskih pretraga u ispitivanju funkcije bubrega.

Ako tokom terapije ovim lekom dodje do krvarenja iz probavnog sistema – odmah prekinite primenu leka! Rizik od krvarenjaje povećan ako se ovaj lek koristi istovremeno sa inhibitorima seratonina.

Svaku nuspojavu treba prijaviti lekaru.

Movalis i trudnoća

Ako planirate trudnoću, ne treba da koristite lek Movalis, jer utiče na plodnost. Posebno se ne preporučuje njegova primena u posledjem tromesečju drugog stanja.

Cena leka je oko 700 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.