Morfin – snažan lek protiv jakih bolova

0

Morfin ili morfijum (tablete, ampule) je lek koji se dobija iz opijuma. Ima snažno analgetičko dejstvo. Medjutim, zbog opasnosti od razvoja zavisnosti, u medicini se primenjuje obazrivo i to uglavnom samo  protiv najtežih bolova. Morfin deluje najviše na centralni nervni sistem i gastrointestinalni trakt.

Morfin može da ublaži i najjače bolove kao što su bolovi kod infarkta miokarda, u terminalnim fazama raka, kod prostrelih rana, opekotina i drugih trauma.

Glavna terapijska indikacija za primenu morfina je bol. Koristi se samo kod najjačih bolova, kada upotreba drugih analgetika nije dovoljno učinkovita (za ublažavanje teških postoperativnih bolova, kod akutnog infarkta miokarda, opekotina, teških fraktura i terminalnih stadijuma kancera).

Morfin lek

Morfin se može primeniti i pre operativnog zahvata kako bi se bolovi sprečili, a nekada i tokom same operacije.

Iako mehanizam delovanja morfina nije potpuno objašnjen, smatra se da smanjuje osećaj otežanog disanja, anksioznost i opterećenost srca.

Morfin se takodjenekada koristio za ublažavanje upornog kašlja i za stopiranje dijareje.

Neželjena dejstva (nuspojave)

Kao i svi lekovi tako i Morfin može izazvati neka neželjena dejstva. U neželjena dejstva morfina spadaju depresija disanja, opstipacija, zadržavanje mokraće, povećanje pritiska u žučnoj kesi, mučina, povraćanje, svrab i mioza. Duža primena morfina uzrokuje toleranciju na lek i zavisnost.

 Važna napomena : Ako se primenjuje u stajima gde nema bola, morfin je toksičan.Uglavom su toksične doze veće od 0,1 gram. Deca su posebno osetljiva na morfin.

Akutno trovanje prate euforija, muka, žedj, pad pritiska i temperature, pospanost, halucinacije ali i koma i smrt zbog depresije centra za disanje. Smrt nastupa u period od jednog pa do 24 sata.

Specifičan protivotrov je nalokson, čije se davanje injekcija ponavlja više puta sve dok ne prestane delovanje morfina.Pored ovog protivotrova, daju se još i kiseonik i infuzije tečnosti.

Doziranje

Pojedinačna doza za oralnu primenu je od 15 do 30 mg.Maksimalna doza leka je 120 mg.Lekar će propisati odgovarajuću dozu za Vas i ovaj lek nikako ne treba koristiti bez konslutovanja sa lekarom, a isto tako, ako lečenje duže traje, o prekidu terapije se takodje morate savetovati sa doktorom. Obavezan je nadzor lekara i redovna kotrola.

Morfin hlorid alkaloid je rastvor za injekciju a namenjen je epiduralnu i intravensku primenu.

Kontraindikacije (kada se morfin ne sme primenjivati)

Morfin se ne sme koristiti kod preosetljivosti na morfin, zatim kod pacijenata koji pate od bronhijalne astme, imaju oslabljeno disanje ili slabost tili prestanak funkcije creva. Morfin se ne primenjuje kod akutnog alkoholizma.

Primena u trudnoći

Morfin se primjenjuje u trudnoći samo ako potencijalna korist opravdava potencijalni rizik za fetus. Kod novorodjenčeta su prijavljeni apstinencijalni sindrom (proliv, prekomerno plakanje, zevanje, razdražljivost, ako su majke tokom drugog stanja koristile ovaj lek. Morfin se izlučuje u majčino mleko pa se ne primenjuje kod dojilja. Što je bliži termin porodjaja, upotreba morfina će izazvati veće respiratorne probleme kod novorodjenčeta.

Cena leka MORPHIN MERCK 2% je oko 2 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.