Monural – lek za mokraćne infekcije

0

Lek Monural je antibiotik (tablete i granule za rastvaraje) koji sadrži kao aktivnu suspstancu – fosfomicin. Proizvodjač leka Moural je Laboratorija Zombon iz Švajcarske.

Monural se primenjuje najčešće za lečenje infekcija mokraćnog sistema (urinarnog trakta ) uglavnom za ešerihiju koja napada bešiku. To je atibiotik koji ima široko dejstvo a bakterije uništava tako što onemogućava njihovu sintezu. Koristi se i za muškarce i za žene i onda kada organizam uslučaju infekcija ne odgovara a drugačiju, prethodnu terapiju.

Dejstvo ostvaruje protiv sledećih bacila: Ešerihija koli, Enterokoke, Stfilokoke, Stafilokoke, Enterobakterijske organizme… Koristi se kod bakterijskog cistitisa, uretritisa, kod postoperativnih infekcija urinarnog trakta, i za predoperativu prevenciju infekcija.

Lek se dobija isključivo uz lekarski recept.

Monural lek

Doziranje leka Monural

Uvek primenjujte lek Monuralo onako kako je to propisao lekar.

Odrasli primenjuju rastvor sa ukusom mandarine tri puta dnevno, po jedan gram, jednokratno. Ako je potrebno, a to je uglavnom kod starijih pacijenata i kod povratka infekcija, lek se ponovo uzima.

Za prevenciju infekcije urinarnog trakta, u hirurgiji, uzima se obično 3 g leka3 sata pre operacije kao i 3 g 24 sata po operaciji.

Deca koja su starija od 5 godina uzimaju 2 g leka jednokratno.

Pacijenti sa insuficijencijom bubrega zahtevaju smanjenje doza, što će odrediti lekar.

Nemojte prekidati lečenje ovim lekom na svoju lekar. Dužinu terapije odredjuje lekar.

Predoziranje: Rizik od predoziranja ovim lekom je minimalan.

Način primene leka Monural

Lek u vidu granula treba rastvoriti u malo vode (jedna trećina čaše) Lek se uzima na prazan stomak 2 sata pre ili 2 sata posle jela. Preporuka je da se uzima pre odlaska na spavanje uz prethodno ispražnjenu bešiku.

Nuspojave (neželjena dejstva)

Kao i svi lekovi, tako i Monural može da izazove neke neželjene efekte, ali se oni neće ispoljiti kod svih pacijenata. Od nuspojava za vreme primene leka Monural su prijavljene mučnina, gorušica, dijareja, osip po koži i alergijske reakcije.

Prijavite Vašem lekaru ili farmaceutu ako ostetite neki od simptoma nuspojava.

Kontraindikacije (Kada Monural ne sme da se primenjuje )

Lek se ne sme primenjivati kod pacijenata koji imaju težak stepen bubrežne insuficijencije i kod alergija na lek ili neki drugi sastojak preparata.

Iako ovaj lek i alkohol nisu posebno kontraindikovani, ne preporučuje se da Monural konzumirate zajedno sa alkoholnim pićima.

Primena leka kod dece

Lek Monural se primenjujesamo kod dece koja su starija od 5 godina.

Lek u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili to planirate, morate se konsultovati sa lekarom oprimeni bilo kog leka. Ovaj lek se u trudnoći i kod žena koje su u fazi dojenja ne preporučuje osim ako lekar nije procenio daje očekivanakorist od terapije veća od mogućih negativnih efekata na plod ili novorodenče.

Posebna napomena: Lek sadrži šećer, pa je poseban oprez potreban kod pacijenata koji imaju alergiju na neke vrste šećera.

Cena leka Monural je oko 600 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.