Monopril, lek protiv povišenog pritiska

0

Lek Monopril sadrži fosinopril natrijum kao aktivnu materiju. Monopril tablete su namenjene za lečenje hipertenzije (povišenog krvnog pritiska). Ovaj lek za pritisak nema značajne ili ima vrlo blage učinke na srčani ritam, ne uzrokuje seksualnu disfunkciju, a simptomatska hipotenzija se javlja vrlo retko jer Monopril snižava pritisak u stojećem i ležećem položaju. Željeno terapeutsko dejstvo leka se postiže nekoliko nedelja nakon uzimanja tableta.

Monopril se za lečenje hipertenzije primejuje kao samostala terapija ili u kombinaciji sa drugim lekovima antihipersenzitivima kao što su diuretici.

Primena Monoprila je indikovana i za lečenje bolesnika sa kongestivnim zatajenjem srca i to kombinovan sa dureticima. Lek ublažava simptome i težinu kliičkog stanja, poboljšava toleranciju napora i smanjuje potrebu za bolničkim lečenjem.

Monopril lek

Kontraindikacije (kada ne smete primenjivati Monopril)

Nemojte koristiti Monopril ako ste alergični na aktivnu materiju ili neku drugu supstancu u tabletama.

Ne smete koristiti ovaj lek ako patite od angioedema (oticanje ruku, nogu ili jezika i sluzokože) ili neko iz Vaše bliže porodice pati od te bolesti koja može biti nasledna.

Lek Monopril se ne primenjuje kod dece i adolescenata koji su mladji od 18 godina jer su podaci o bezbednosti leka kod te grupacije pacijenata za sada ograničeni.

Nuspojave (neželjena dejstva leka)

Od češćih neželjenih efekata su prijavljeni: glavobolja, vrtoglavica, jako nizak krvni pritisak, palpitacije, kašalj, muka, proliv, povraćanje, opšta slabost…

Manje često se mogu javiti: smanjeni apetit, depresija, giht, krvni ugrušak, šum u ušima, moždani udar, svrab, bol u mišićima, poremećaj srčanog ritma, poremećaj vida ili čula ukusa, bol u grudima, angina pektoris…

Nešto redje se javljaju: krvarenje, poremećaj pamćenja, anemija, otok jezika, grč dušnika, promuklost, upala pluća i gušterače…

Vrlo retko su prijavljeni agranulocitoza, angioedem creva, zatajenje jetre ili bubrega.

Hitno potražite pomoć lekara ako primetite žutilo beonjača i ako nastupi edem – oticanje usana, jezika, osip i nedostatak daha.

Primena leka u trudnoći i dojenje

Lek Monopril se ne sme uzimati za vreme trudnoće i Vaš lekar će Vam za snižavanje pritiska preporučiti drugi lek tokom drugog stanja jer Monopril može izazvati oštećenja ploda.

Lek se takodje ne sme koristiti tokom perioda dojenja.

Doziranje leka

Uzimajte ovaj lek onako kako Vam je lekar to propisao.

Uobičajena doza za terapiju visokog krvnog pritiska je 10 mg jednom dnevno. Doza se može povećati na 40 mg prema potrebi što odlučuje lekar.

Iste doze važe i za terapiju kod zatajenja srca.

Predoziranje može izazvati vrtoglavicu i nesvesticu pa se u tom slučaju javite lekaru.

Ne prestajte sa uzimanjem ovog leka bez konsultovanja sa lekarom jer Vam se pritisak može povećati.

Ako uzimate još neki lek ili ste na nekoj terapiji, obavestite o tome lekara jer će možda biti potrebno prilagodjavanje doze.

Monopril i alkohol

Monopril se pije sa pola čaše vode ili tečnosti nezavisno od obroka. Alkohol povećava dejstvo leka pa izbegavajte istivremeno konzumiranje ili alkohol potpuno izbacite dok traje terapija ovim lekom.

Cena leka je oko 750 dinara. U kutiji je jedan blister sa 28 tableta. Lek se uzima samo na lekarski recept.

Zamena za Monopril je lek Fosicard.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.