Mirena spirala – hormonska kontraceptivna spirala

0

Intrauterina kontracepcija (spirala) preporučljiva je ženama koje su već rodile. Medjutim, one koje imaju obilno krvarenje tokom menstruacije ili pate od mioma, trebalo bi da umesto klasične spirale za kontracepciju koriste Mirena spiralu.

Intrauterini ulošci, medju kojima je napoznatija spirala, a koji ne uzrokuju komplikacije mogu ostati u materici onoliko koliko će ženi biti potrebna zaštita od neželjene trudnoće. Dok u našoj zemlji spiralu koristi 2% žena, taj broj je na svetskom nivou 90 miliona žena.

Kako deluje?

Spirala u materici uzrokuje dodatno stvaranje hormona prostaglandina i ometa delovanje enzima i na taj način onemogućava da se oplodjeno jajašce usadi. Osim toga, spirala stvara posebno okruženje u materici – takozvanu pseudoupalnu reakciju pa su spermatozoidi tako onemogućeni da se kreću dovoljnom brzinom do mesta za oplodnju, tako da je reč o jednom kombinovanom dejstvu.

Mirena spirala

Od čega su napravljeni ulošci 

Spirale su obično izradjene od polietilena u obliku duplog slova S, kome se dodaju bakar ili srebro. Spirale a bakrom su manje, njihovo postavljanje je lakše, uzrokuju manje nuspojava nego inače a i dokazano su efikasne protiv pokretljivosti spermatozoida.

Hormonska Mirena spirala je novije generacije i predstavlja poseban napredak na polju kontracepcije.  Ona otpušta hormon levonorgestrel – hormonska “spirala” i ima brojne prednosti u odnosu na klasične spirale.

Mirena spirala i menstruacija

Mirena snažno utiče na sluznicu u grliću materice, smanjuje transport spermatozoida, stanjuje endometrijum i utiče na enzime produkcijom slabog estrogena. Pošto sadrži levonorgestrel – takođe utiče i na mikroprokrvljenost materice pa je tako i jako sredstvo protiv obilnijih menstrualnih cilklusa.

Posle ugradnje Mirene, količina krvi i trajanje krvarenja se znatno smanjuju a godinu dana po ugradnji, menstruacija traje 2 dana, a jedna od pet žena više neće imati menstruaciju.

Ipak, ovulacija se održava, nema uticaja na metabolizam šećera i lipida, ni na krvni pritisak, kao ni na funkciju jetre ili koagulaciju.

Mirena takodje smanjuje rizik od raka endometrijuma.

Mirena – rok trajanja

Vadjenje Mirena spirale je nakon 5 godina od postavljanja zato što se hormoni iz nje potroše. Pre umetanja spirale, rade se ginekološki pregled s PAPA testom i bakteriološki testovi grlića materice, kao i vaginalni ultrazvuk. Umetanje se obavlja na ginekološkom stolu i kod većine žena je bezbolno.

Kontraindikacije, trudnoća i dojenje

Mirena se ne sme se ugraditi ako postoji mogućnost ili sumnja na drugo stanje ili na vanmateričnu trudnoću. Spirala se takodje ne ugradjuje ženama kod kojih postoji sumnja na maligne bolesti polnih organa, kod postojanja ikakvih upala reproduktivnih organa, kao ni kod žena koje imaju alergiju na bakar. 

Spirala se ne ugradjuje ženama koje pate od hronične upalne karlične bolesti, ženama koje su ranije imale vanmateričnu trudnoću, koje imaju irodjen anomalije materice, devojkama koje imaju manje od 16 godina, i ženama koje menjaju partnere. S druge strane, Mirena odgovara ženama sa obilnim krvarenjima, bolnim menstruacijama ili miomima.

Mirena obično ne ometa dojenje ali se o terminu i mogućnostima postavljanja obavezno konsultujte sa lekarom.

Rizici, komplikacije i neželjena dejstva

Kod oko 5% žena u prvoj godini korišćenja spirale, a onda kod 1 do 2 posto slučajeva, može doći do spontanog izbacivanja “spirale”.

U nuspojave spadaju bol i grčevi a kod jedne od 1000 žena postoji mogućnost perforacije materice.

Kada se trudnoća ipak desi, rizik od spontanog pobačaja je 3 do 5 puta veći nego inače, pa se u tom slučaju spirala odstranjuje.

Spirala učestalost nastanka vanmaternične trudnoće i do 50 posto. Moguće su upalne bolesti male karlice u okviru tri nedelje od postavljanja spirale ali kao posledica nelečene i neprepoznate infekcije.
Mogućnost da se zatrudni nakon odstranjivanja Mirene nije imanjena pa tako zatrudni više od 94% žena koje to žele. 

Cena Mirena spirale je oko 12 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.