Milgamma – lek za nadoknadu vitamina B

1

Lek Milgamma (obložene tablete, ampule, kapsule) sadrže mešavinu vitamina Bi i vitamina B6. Koriste se za lečenje stanja kod nedostatka vitamina Bi i B6.

Dejstvo leka i primena

Vitamini B grupe osim kod nedostaka vitamina, mogu da se koriste i u druge namene jer u većim dozama, imaju široko terapijsko dejstvo. Promenjuju sei za smanjenje bolova i kao regenerativno sredstvo za tkiva i za nerve.

Vitamin B1 reguliše razgradnju ugljenih hidrata, a vitamin B6 reguliše razgradnju belančevina, masti i ugljenih hidrata.

Milgamma se tako koriste da se nadomeste vitamini B1 i B6 zbog dijeta i pothranjenosti, zatim
za prevenciju polineuropatije, prevenciju grčeva zbog hronične primene d-penicilamina i cikloserina, zatim u lečenju Leighove bolesti, u terapiji tiamin-reaktivne laktične acidize, tiamin- reaktivne ketoacidurije; intermitetne cerebralne ataksije i kod drugih metaboličkih poremećaja.

Milgamma se primenjuje i u prevenciji grčenja kod novorođenčadi i kod nekih vrsta anemije.

Milgamma lek

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Milgamma ako ste preosetljivi na neki od sastojaka leka. Milgamma tablete i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Milgamma u trudnoći i dojenje

Nema podataka o tome da ovaj lek utiče na genetske promene ploda a može se koristiti i tokom dojenja, ali se držite propisanih doza.

Primena drugih lekova

Terapeutske doze vitamina B6 mogu da smanje efekat levodope a ima i odredjenih reakcija sa izonijazidom, D-penicilinaminom i cikloserinom.

Doziranje

Za lečenje teškog nedostatka vitamina , uzima se jedna tableta leka Milgamma 100 do 3 puta na dan a ako je reč o manje ozbiljnom nedostatku vitamina, preporuka je da se uzme 1 do 2 tablete dnevno. Posle mesec dana terapije lekar će odlučiti da li je potreban nastavak terapije.

Preporučuje se dodavanje 50mg piridoksina dnevno pacijentima koji primaju izonijazid u većim dozama ili 100 mg dnevno kod onih koji dobijaju penicilamin.

U lečenju Leighove bolesti preporučena je doza od 100-300 mg piridoksin- hidrohlorida dnevno ali podeljeno u nekoliko doza.

Za terapiju kod drugih metaboličkih poremećaja uzima se 100 – 500 mg piridoksin- hidrohlorida dnevno a doza može biti niža za pacijente sa primarnom hiperoksalurijom tip 1.

U lečenju zavisnih grčeva kod novorođenčadi doza je od 2-100mg piridoksin- hidrohlorida dnevno.

Kod idiopatske sideroblastne anemije doza je 200-600mg dnevno tokom jednog do dva meseca, a onda 30 – 50 mg doživotno.

Lek se uzima sa dovoljno tečnosti u bilo koje doba dana.

Ako ste uzeli veću dozu leka nego što Vam je to propisao lekar, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom!
Nikada ne uzimajte duplu dozu da biste nadomestili to što ste preskočili da uzmete lek!
Pažnja! Ako naglo prestanete da uzimate ovaj lek, ugrožavate uspeh lečenja, pa nemojte to činiti već se konsultujte sa lekarom o prekidu terapije.

Nuspojave

U nekim slučajevima se mogu desiti alergijske reakcije na koži poput urtikarije, crvenila kože, ili stanja šoka. Korišćenje vitamina B6 u dozama većim od 1g, duže od dva meseca, može uzazvati pojavu periferne neuropatije.


Lek se može izdavati i bez lekarskog recepta.

Cena leka je oko 850 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

  1. Da dodam deo iz uputsva:
    “Lek Milgamma 100 ne treba uzimati tokom trudnoce i perioda dojenja.”