Midol – lek protiv krvnih ugrušaka

0

Lek Midol, usporava slepljivanje i gomilanje krvnih pločica i tako sprečava formiranje krvnih ugrušaka.

Midol tablete se koriste za smanjenje rizika smrtnosti kod pacijenata kod kojih postoji sumnja na akutni srčani infarkt, zatim za smanjenje rizika od smrtnosti i oboljenja kod pacijenata koji su ranije imali srčani infarkt. Upotrebljavaju se i za sekundarno sprečavanje moždanog udara za smanjenje rizika tranzitornih ishemijskih napada, u cilju smanjenja rizika od oboljenja i smrti kod pacijenata sa anginom pectoris, zatim u prevenciji tromboembolije nakon operacije na krvnom sudu ili hirurške intervencije, za profilaksu duboke venske tromboze i embolije pluća, u smanenju rizika od prvog infarkta miokarda.

Nekada ga lekar može propisati za glavobolju i za bolove druge vrste.

Midol lek

Kontraindikacije

Oprez je potreban pre prve primene ovog leka.

Lek Midol ne smete koristiti ako ste alergični na acetilsalicilnu kiselinu, salicilate ili na bilo koji drugi sastojak leka , ako imate čir na želucu ili na dvanaestopalačnom crevu, ako imate povećanu sklonost ka krvarenju, ozbiljno oboljenje bubrega ili jetre, ozbiljno oboljenje srca, niti ako istovremeno primenjujete metotreksat u dozama od 15 mg nedeljno ili većim.

Ne koristite Midol za decu mladju od 16 godina osim kod sprečavanja tromboze pri hirurškim zahvatima na srcu. Midol se ne daje deci i adolescentima ako je posredi virusna infekcija uz temperaturu ili je bez nje, a da se pre toga ne posavetujete sa doktorom.

Midol u trudnoći i dojenje

Midol se ne sme koristiti u poslednjem trimestru trudnoće. Tokom prvog i drugog trimestra trudnoće, Midol možete koristiti jedinoo ako Vam je to lekar propisao. Salicilati i njegovi metaboliti prelaze u majčino mleko ali do sada nisu primećena neželjena dejstva na odojče ali se o upotrebi midola tokom dojenja obavezno konsultujte sa doktorom.

Nuspojave (neželjena dejstva)

Acetilsalicilna kiselina može da prouzrokuje grč disajnih mišića, napad astme ali alergijske reakcije.

Može takodje i prouzrokovati tendenciju ka povećanom krvavljenju tokom i posle operacija. Pošto u niskim dozama smanjuje izlučivanje mokraćne kiseline može se desiti napad gihta kod nekih pacijenata.

U retkim slučajevima se mogu javiti reakcije preosetljivosti (oticanje kože i sluzokože, svrab, koprivnjača, grč disajne muskulature, pogoršanje astme, pad krvnog pritiska, angioedem) i tada je hitno potrebna lekarska pomoć!

Takodje, ako primetite crnu prebojenost stolice, ili povraćanje sa tragovima krvi, odmah prekinite terapiju i javite se lekaru.

Od ostalih nuspojava moguće su još: proliv, poremećaj varenja, mučnina i čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, vrtoglavica, zujanje u ušima…

Midol i drugi lekovi

Ibuprofen može da ometa svojstva Midola.

Efekat nuspojava može biti jači ako primenjujete antikoagulanase ili trombolitike.

Ovaj lek može povećati rizik od krvavljenja ako se uzima pre trombolitičke terapije.

U slučaju da koristite insulin, nivo glukoze u krvi se može smanjiti a medjudejstva su zabeležena i sa lekovima za srce kao što je Digoksin.

Lek Midol nemojte uzimati sa alkoholom.

Doziranje

Odrasli i deca starija od 16 godina uzimaju dozu do 4g dnevno u 4 do 6 podeljenih doza.

Kao antireumatik: odrasli i deca iznad 12 godina počinju sa dozom od 2.4 – 3.6g na dan u više pojedinačnih doza.

Za juvenilni reumatoidni artritis: deca do 16 godina imaju početne doze od 60 – 130mg po kg na dan (kod dece sa manje od 25kg  mase) ili 2.4 do 3.6g/dan (za decu sa više od 25kg mase) podeljeno u nekoliko doza.

Kod inhibicije agregacije trombocita doza leka je od 100 do 300 (50 d o325)mg na dan.

Cena leka Midol je od 80 do 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.