Microgynon – oralni kontraceptiv

0

Microgynon tablete su ženski oralni kontraceptiv koji služi za sprečavanje neželjene trudnoće. Ove pilule za kontracepciju sadrže dva hormona – progestagen i estrogen.

Microgynon deluje tako što sprečava ovulaciju a menja i gustinu sekreta grlića materice, i na taj način onemogućava oplodjenje. Ako uzimate tablete poštujući sva uputstva, vrlo su efikasne i verovatnoća da ostanete trudni je vrlo mala. Stepen greške je oko 1 posto godišnje.

Kontraindikacije

Ovu vrstu kontracepcije ne treba da primenjujete ako imate probleme sa cirkulacijom, trombozu, probleme sa krvnim sudovima, ako ste imali moždani udar, ako imate znakove srčanog udara, ako patite od migrene koju prati otežan govor ili grčenje, ako patite od upale gušterače ili šećerne bolesti, žuticu ili neku malignu bolest, zatim u slučaju da imate nerazjašnjeno vaginalno krvarenje, probleme sa jetrom ili bubrezima, ako ste alergični na neki od sastojaka leka kao ni ako ste u drugom stanju.

Microgynon lek

Veći oprez i češće kontrole kod lekara, biće potrebne u sledećim situacijama:

-Ako praktikujete pušenje cigareta, ako ste gojazni, konzumirate često i alkohol, imate povišen krvni pritisak, epilepsiju, povišen holesterol, anemiju, lupus, hloazmu ili nasledni angioedem.

Nuspojave (Neželjena dejstva) : Rizik od dobijanja tromboze je veći kod žena koje uzimaju pilule u odnosu na one koje ih ne koriste.

Oralna kontracepcija u trudnoći i dojenje

Microgynon tablete se ne smeju koristiti tokom drugog stanja kao ni u periodu dojenja. Posavetujte se sa lekarom o daljim koracima ukoliko se utvrdi da ste trudni.

Microgynon i drugi lekovi

Neki lekovi mogu da imaju uticaj na dejstvo oralnih kontraceptiva. To su na primer antibiotici, lekovi za epilepsiju, protiv tuberkuloze i za terapiju u slučaju HIV-a.

Obavezno recite lekaru koje lekove već koristite pre propisivanja kontraceptivnih pilula.

Način upotrebe pilula

Pakovanje Microgyna sadrži 21 tabletu a svaka je označena danom kada treba dase popije. Tablete treba uzimati svakog dana, sa malo vode u isto vreme sve dok ne potrošite 21 pilulu.

Napravite pauzu u trajanju od 7 dana. Početkom pauze javiće se menstruacija – krvarenje.

Osmog dana počnite sa uzimanjem tableta iz novog pakovanja.

Prva tableta iz prvog pakovanja se pije prvog dana menstruacije i odmah ima kontraceptivno dejstvo. Ako ste se nedavno porodili, lekar će Vas posavetovati kada možete početi da koristite oralni kontraceptiv. Verovatno ćete sačekati do prve menstruacije.

Ako ste uzeli više tableta nego što je potrebno, javite se lekaru. Simptomi predoziranja su mučnina, povraćanje i vaginalno krvarenje.

Ako ste zaboravili da popijete tabletu u utvrdjeno vreme, a nije prošlo duže od 12 sati, narednu tabletu odmah popijte i efikasnost pilule je očuvana.

U slučaju da je prošlo više od 12 sati , pouzdanost pilule je smanjena pase osigurajte dodatnom metodom kontracepcije kao što je kondom ili spermicid.

Ako imate jak proliv praćen povraćanjem, javite se lekaru jer je moguće da će u tom slučaju efikasnost pilula biti smanjena.

Cene pilula za kontracepciju Microgynon su oko 450 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.